Počelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod Slunja | Foto: Medijski tim OS RH

Počelo natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2022” na vojnom poligonu kod Slunja

Glavno natjecanje održat će se 25. svibnja, gdje će pod velikim tjelesnim opterećenjem na stazi dugoj 30-ak kilometara, u što kraćem roku morati savladati osam radnih točaka.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja 23. svibnja 2022. godine započelo je natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku.”

Pored 50 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i 9 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, za titulu najspremnijeg natjecati će se i 14 pripadnika savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Kosova, Poljske, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Od tog broja na natjecanju sudjeluju 4 pripadnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i 2 pripadnice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general – pukovnik Siniša Jurković otvorio je ovogodišnje natjecanje. “Iako ste ovdje prvenstveno došli radi natjecanja, kući nosite puno više – prijateljstvo i dobre odnose koji će vam ostati za godine koje slijede. Pozivam vas da kući ponesete duh pozitivnog natjecanja i prijateljskih odnosa koje su odlika natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”, rekao je zapovjednik natjecanja, general – pukovnik Jurković.

Nositelj natjecanja je prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, a voditelj je stožerni provedbeni dočasnik časnički namjesnik Tihomir Slanac.

Natjecateljima će nakon kvalifikacijskog gađanja iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS-9, 24. svibnja biti dodijeljeni startni brojevi. Glavno natjecanje održat će se 25. svibnja, gdje će pod velikim tjelesnim opterećenjem na stazi dugoj 30-ak kilometara, u što kraćem roku morati savladati osam radnih točaka.

Prošlogodišnje natjecanje također je održano na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, a pobjednik istoga bio je satnik Ivan Gerenčir, pripadnik Gardijske oklopno – mehanizirane brigade.

Natjecanja za najspremnijeg pripadnika započela su 2012. godine pod nazivom “Prvi za Hrvatsku” i nastavak su natjecanja koja su održavana od 1997. do 2000. godine pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode.” U znak sjećanja na heroja Domovinskog rata te pobjednika prvog natjecanja “Prvi do Knina, prvi do slobode” bojnika Davora Jovića, od 2018. godine natjecanje nosi naziv “Memorijali bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku.”

Od 2014. godine natjecanje ima i međunarodni karakter. U zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competition” promovirajući tako načelo suradnje, interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja.

Počelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod SlunjaPočelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod SlunjaPočelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod SlunjaPočelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod SlunjaPočelo natjecanje 'Prvi za Hrvatsku 2022' na vojnom poligonu kod Slunja