Svečanom obilježavanju početka radova nazočili su načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić sa zapovjednicima postrojbi HRM-a, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Matthew Denny | Foto: HRM/M. Siriščević

Početak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-a

U vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu je u četvrtak, 15. travnja 2021. svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice koji se realiziraju donacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Svečanom obilježavanju početka radova nazočili su načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić sa zapovjednicima postrojbi HRM-a, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Matthew Denny te zapovjednik Namjenskih Snaga 68 – Mornaričkih ekspedicijskih borbenih snaga SAD-a za Europu i Afriku (Task Force 68 NECFEURAF) kapetan bojnog broda Cameron Chen sa suradnicima.

Načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić zahvalio se na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj ratnoj mornarici u području modernizacije i opremanja, obuke, izobrazbe i školovanja. Istaknuo je kako je ova donacija još jedan od pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje naših dviju država.

“U proteklom razdoblju težište naše suradnje bilo je u provedbi operacija presretanja (Maritime Interdiction Operations, MIO) i protuminskim djelovanjima. Upravo zahvaljujući potpori RM SAD-a, HRM je značajno unaprijedila ove sposobnosti što je posljednjih nekoliko godina, između ostalog, rezultiralo sudjelovanjem MIO timova u operaciji „Sea Guardian“ u Mediteranu”, rekao je komodor Dojkić.

Pritom je istaknuo i angažman tima protuminskih ronitelja HRM-a koji se u sklopu Stalne skupine NATO protuminskih snaga SNMCMG2 (Standing NATO Mine Countermeasure Group 2) zajedno sa snagama RM Italije upravo nalaze u Sredozemlju. Između raznih vidova suradnje posebno je istaknuo onu u području izobrazbe i obuke časnika i dočasnika HRM-a, čime se sustavno i izravno doprinosi podizanju sposobnosti na svim razinama.

“U slijedećoj fazi, sukladno planiranim programima, ova sposobnost stavila bi se u funkciju obuke ronitelja drugih institucija RH te partnerskih zemalja, težišno država članica projekta ADRION, čime ćemo značajno doprinijeti regionalnoj stabilnosti i miroljubivom korištenju mora”, istaknuo je komodor Dojkić.

Brigadir Denny je također izrazio zadovoljstvo bilateralnom vojnom suradnjom naših dviju država: “Rekonstrukcija i izgradnja kapaciteta u vojarni u Splitu dio je velikog projekta pod nazivom Humanitarian Mine Action (HMA) kojeg financira Vlada SAD-a. Vrijednost ovih radova iznosi 500 tisuća dolara, dok je ukupna vrijednost projekta, uključujući izgradnju, obuku i opremu oko 1,5 milijuna dolara“, istaknuo je brigadir Denny.

„Ovaj projekt predstavlja simbol američko-hrvatske suradnje te ističe značaj kojeg SAD pridaje činjenici da je Hrvatska strateški partner. Čast nam je podržati projekte u Hrvatskoj kao dio naših zajedničkih vrijednosti, prosperiteta i sigurnosti. Zajedno smo izgradili snažne bilateralne odnose koji se temelje na povjerenju i optimizmu. Ovaj će projekt biti će od osobitog značaja za provedbu obučnih događaja, omogućujući nacionalne, bilateralne i multinacionalne aktivnosti u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, kazao je Denny.

Naime, radovi u sklopu HMA projekta predstavljaju nastavak bilateralne vojne suradnje SAD-a i Hrvatske te ukupnih napora u izgradnji i jačanju protuminskih sposobnosti HRM-a. Riječ je o renoviranju triju objekata te izgradnji poligona i infrastrukture za provedbu protuminske obuke. U području obuke i potpore razvoja ove sposobnosti, nositelj suradnje je Task Force 68 NECFEURAF.

Također, tom prigodom razgovaralo se i o vidovima buduće bilateralne suradnje.

Na kraju, gradilište je blagoslovio dekan i vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić.

Početak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-aPočetak radova na obnovi i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-a