Početak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilote | Foto: HRZ/ D. Vojević

Početak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilote

Među polaznicima su i ove godine, uz maturante, učenici trećih razreda srednje škole te pripadnici Hrvatske vojske koji su se na selekcijsko letenje prijavili iz svojih postrojbi

U Središtu za obuku (SzO) HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u četvrtak 30. lipnja 2022., kandidati za pilote polaznici ovogodišnje selekcije započeli su s teorijskim pripremama za selekcijsko letenje.

Među polaznicima su, uz maturante, učenici trećih razreda srednje škole te pripadnici Hrvatske vojske koji su se na selekcijsko letenje prijavili iz svojih postrojbi.

Kad je riječ o učenicima trećih razreda srednje škole, ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje, mogu s Ministarstvom obrane RH potpisati ugovor o stipendiranju temeljem kojeg će primati stipendiju do kraja srednjoškolskog obrazovanja, a školovanje za vojne pilote nastaviti će po završetku srednje škole.

Nakon što kandidati u Središtu za obuku HRZ-a u sklopu Tehničke učionice usvoje potrebna znanja o tehničkim značajkama aviona ZLIN 242L, započet će u 392. eskadrili aviona 93. Krila, nakon predavanja iz primijenjene teorije, sa selekcijskim letenjem.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni-general Michael Križanec rekao je kandidatima kako je uvjeren da će ispuniti svoje ambicije i snove. “Uvijek ćemo vam biti na raspolaganju i dati sve od sebe da uspijete, a vi se morate potruditi dati sve od sebe da šansu koju imate maksimalno iskoristite. Svima želim sreću, svatko od vas nam je bitan”, rekao je zapovjednik HRZ-a.

Zapovjednik Pilotske škole SzO-a pukovnik Davor Gren, upoznao je kandidate s aktivnostima koje ih očekuju tijekom selekcijskog letenja i kasnije tijekom školovanja za vojnog pilota istaknuvši da je obuka zahtjevna, izazovna i dugotrajna.

“Marljivo radite i redovito ispunjavajte sve svoje obveze, kako one letačke tako i one na fakultetu. Jedino na taj način, uz motivaciju i posvećenost svom cilju da postanete vojni piloti, možete uspješno završiti školovanje, dobiti letački znak i postati hrvatski vojni piloti”, rekao je pukovnik Gren.

Početak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilotePočetak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilotePočetak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilotePočetak selekcijskog letenja kandidata za vojne pilote