Počela PP sezona 2010.

Sukladno smjernicama Vlade RH protupožarna sezona 2010. u kojoj sudjeluju Protupožarne namjenski organizirane snage (PP NOS) OS RH, sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanja (BSD), službeno je počela 15. svibnja. Zadaća navedenih snaga je pružanje pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama RH u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje,  prevoženje zrakom i morem, opskrbe gasitelja vodom, te potraga i spašavanje.

Oružane snage RH za PP sezonu u spremnosti su od 1. svibnja, kada je, sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OS RH, ustrojeno Zapovjedništvo PP NOS OS RH u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kojem su operativno podređene snage iz sve tri grane OS RH. Za zapovjednika PP NOS OS RH imenovan je general bojnik Mate Obradović.
U OS RH ustrojene su Namjenski organizirane snage (NOS): Zapovjedništvo PP NOS OS RH, NOS-evi iz sastava HKoV-a, NOSk-evi HRZ i PZO-a (NOSk-1 i NOSk-2), NOS HRM-a, te Tim za spašavanje iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD). Iz sastava HKoV-a ustrojena su dva PP NOS-a, po jedan vod PP NOS-a sastavljen od pripadnika Gardijske motorizirane brigade i jedan vod PP NOS koji čine pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, koji su iz matičnih vojarni razmješteni na planirane lokacije na Mljetu i Brijunima.

U sastavu PP NOS HRZ i PZO-a ustrojene su dvije namjenski organizirane skupine (NOSk), u čiji sastav ulazi i pripadajuća zrakoplovno-tehnička potpora i to Namjenski organizirana skupina zrakoplova (NOSk–1) na čelu s bojnikom Davorom Turkovićem i Namjenski organizirana skupina helikoptera (NOSk–2), na čelu s bojnikom Tomislavom Pušnikom. Operativna raspoloživost deklariranih snaga HRZ i PZO-a za PP sezonu 2010 je 6 canadaira tipa CL-415, 6 Air tractora tipa AT-802 A/F, 2 helihoptera tipa Mi-8 MTV-1, 1 helikopter tipa Bell 206B, 1 zrakoplov tipa PC-9 Pilatus i 1 zrakoplov An-32.

U sastavu PP NOS HRM-a ustrojeno je Zapovjedništvo PP NOS HRM-a u čijem se sastavu nalazi jedan brod tipa DBM, jedan brod tipa DJB i dva gumena čamca Leader 599 s posadom. Za zadaće službe potrage i spašavanja u PP sezoni 2010. Bojna za specijalna djelovanja ustrojila je jedan Tim za zadaće službe potrage i spašavanja (Tim SPS) u čijem se sastavu nalazi dva planinara, jedan bolničar i jedan ronitelj.

U svom obraćanju zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović osvrnuo se na zadaće i provedbe istih, kao i provedbu mjera sigurnosti i zaštite u PP sezoni 2010.