Pomorski desant diskretnom infiltracijom iz zraka | Foto: MORH/ T. Brandt

Pomorski desant diskretnom infiltracijom iz zraka

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su u četvrtak 27. listopada 2022. godine u Splitskom akvatoriju uvježbavanje iz područja pomorskih i kopnenih operacija.

Uvježbavana je taktička zadaća sijanja borbenih plivača i desantnog gumenog čamca iz helikoptera, kao dio cjelokupnog scenarija vježbe.

Aktivnost se provodila u cilju održavanja sposobnosti Pomorske grupe specijalnih snaga, a fokus cjelokupnog obučnog događaja bio je na nuklearno-biološko-kemijskoj obrani i oporavku nakon NKBO incidenta, uvježbavanju zračne mobilnosti pomorskog desanta, provedbi diskretne infiltracije tima za specijalno izviđanje te provedbi operacije izravnog djelovanja u neprijateljskom okruženju. Stoga su u uvježbavanje bile uključene i druge ustrojbene cjeline Oružanih snaga RH, Obavještajna pukovnija Glavnog stožera, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska kopnena vojska i Zapovjedništvo za potporu.

Ovakav tip specijalnih operacija predstavlja najteži oblik djelovanja što zahtjeva najveći stupanj diskrecije i preciznosti.

Pomorski desant diskretnom infiltracijom iz zrakaPomorski desant diskretnom infiltracijom iz zrakaPomorski desant diskretnom infiltracijom iz zrakaPomorski desant diskretnom infiltracijom iz zrakaPomorski desant diskretnom infiltracijom iz zrakaPomorski desant diskretnom infiltracijom iz zraka