Posada HRZ-a sudjelovala u spašavanju planinara na MosoruPosada HRZ-a sudjelovala u spašavanju planinara na Mosoru | Foto: HRZ / M. Karačić

Posada HRZ-a sudjelovala u spašavanju planinara na Mosoru

U akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici HGSS-a, a ozlijeđeni planinar zračnim putem hitno je zbrinut u KBC-u Split

Letačka posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u nedjelju, 8. prosinca 2019. u popodnevnim satima u akciji spašavanja ozlijeđenog planinara na planini Mosor.

U zajedničkoj akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a okončana je uspješno te je ozlijeđeni planinar zračnim putem hitno zbrinut u Klinički bolnički centar Split.

U akciji potrage i spašavanja letački su posadu činili kapetan bojnik Stjepan Jović, kopilot pukovnik Stjepan Stepić te tehničari letači satnik Neven Korica i nadnarednik Dušan Plazonić.

Opisujući tijek akcije bojnik Jović kazao je kako je akcija protekla sigurno i brzo.

“Odmah po dolasku u područje potrage uočili smo skupinu planinara među kojima je bio i ozlijeđeni. Bili su propisano označeni te je i ta činjenica pomogla brzom pronalasku te smo nakon toga uz pomoć užeta sa sajlom izvukli planinara i nastavili dalje do Firula gdje smo ga predali liječničkom timu”, istaknuo je bojnik Jović.

Ovo je 20. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjelvale letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera.

Posada HRZ-a sudjelovala u spašavanju planinara na Mosoru | Foto: HRZ