Posjet američkog veleposlanika bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu

Opću bolnicu “Hrvatski ponos” u Kninu, u kojoj su izvršeni radovi uređenja, a koje su izvodili pripadnici američkih i hrvatskih oružanih snaga, posjetio je u četvrtak, 29. listopada, veleposlanik SAD-a James B. Foley. Navedenom posjetu nazočio je i zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac sa suradnicima, gradonačelnica grada Knina Josipa Rimac, te vojni izaslanik Veleposlanstva SAD u RH.

Tijekom obilaska izvršenih radova u Općoj bolnici “Hrvatski ponos” veleposlanik SAD-a RH istaknuo je kako je iznimno zadovoljan uređenjem bolnice i zajedničkom suradnjom dvaju zemalja. Napomenuo je da SAD snažno podupire ulazak RH u Europsku Uniju, te se nada da će put RH prema EU biti nesmetan.

Zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac zahvalio se američkoj vladi i Oružanim Snagama SAD-a na dobroj suradnji kako u civilnim tako i u vojnim strukturama. Naglasio je da će se ovakav oblik suradnje nastaviti i u budućnosti.  

U Općoj bolnici “Hrvatski ponos” izvršeni su radovi uređenja unutarnjeg i vanjskog prostora koje je financirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Zapovjedništva američkih snaga u Europi. Američka strana donirala je građevinski materijal u vrijednosti 130 tisuća dolara, a pomoć vojnih snaga civilnom stanovništvu i lokalnoj samoupravi humanitarna je aktivnost kakvu američki vojnici često poduzimaju tijekom održavanja vojnih vježbi u zemljama s kojima surađuju. Tako se i pomoć kninskoj bolnici provela u sklopu održavanja zajedničke vojne vježbe Guardex 09, a radove su izvodili pripadnici Zračnih snaga SAD-a i Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Dok su američki vojnici radili na obnavljanju unutrašnjosti bolnice – zamjena vodovodne instalacije, sanitarija i radijatora, popravak krovne ventilacije i ličenje zidova, hrvatski vojnici radili su na uređenju okoliša.