Posjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformaciju

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primio je u utorak, 12. siječnja, u službeni posjet zamjenika zapovjednika savezničkog Zapovjedništva za transformaciju (Norfolk/Virgina SAD) admirala Luciana Zappatu.

Tijekom službenih razgovora državni tajnik Šimunović zahvalio je admiralu Zappati na svim doprinosima koje je Zapovjedništvo dalo u integraciji RH u NATO savez, istaknuvši kako smo sada, kao punopravna članica NATO, otvoreni za sve aspekte suradnje sa Zapovjedništvom za transformaciju. Također upoznao je admirala Zappatu sa svim aktivnostima koje se provode u sklopu pune integracije u NATO savez kao što su priprema i slanje časnika OS RH na NATO pozicije, uključivanje u NATO odbore i doprinos koji RH daje sudjelovanjem u NATO vođenim mirovnim operacijama. Govoreći o NATO operacijama, zaključeno je kako i dalje najvažnija i najkompleksnija operacija ostaje operacija ISAF u Afganistanu, gdje je u pomoći Afganistanu u uspostavi samoodrživih instrumenata vlasti, uz vojni aspekt, bitan i daljni razvoj civilne pomoći toj zemlji u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i sl.

“Interes RH je i pomoć zemljama u regiji u pristupanju euroatlanskim integracijama pa na tom području posebno možemo istaknuti blisku suradnju sa BiH-a, Crnom Gorom i Makedonijom a s ciljem postizanja stabilnosti u regiji”, istaknuo je Šimunović. Govoreći o ulozi i važnosti  NATO saveza od osnutka do danas, admiral Zappata složio se kako je je upravo stabilnost regija jedan od glavnih današnjih prioriteta u djelovanju  NATO saveza.

U nastavku posjeta admiral Zappata posjetit će Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” gdje će održati predavanje za polaznike Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” i djelatnike HVU-a, a obići će i Središte za međunarodne vojne operacije.

Posjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformacijuPosjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformacijuPosjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformacijuPosjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformacijuPosjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformacijuPosjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za transformaciju