Posljednji ispraćaj satnika Mije Vincara | Foto: HRM/ M. Siriščević

Posljednji ispraćaj satnika Mije Vincara

Uz najviše vojne počasti na mjesnom groblju u Žrnovnici održan je posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske ratne mornarice

Na mjesnom groblju u Žrnovnici, uz najviše vojne počasti, u ponedjeljak 20. svibnja 2024., održan je posljednji ispraćaj satnika Mije Vincara, pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Uz ožalošćenu obitelj i prijatelje, od satnika Vincara oprostili su se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, brojni kolege i suradnici, pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga. Obred je predvodio dekan i vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice don Branimir Projić.

Na komemoraciji održanoj u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu, prigodnom riječju obratili su se zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, zapovjednik Središta za obuku HRM-a kapetan bojnog broda Teo Prolić te njegov nekadašnji kolega i prijatelj bojnik Bogdan, zapovjednik 2. grupe specijalnih snaga Zapovjedništva specijalnih snaga.

Uz izraze sućuti koje je uputio obitelji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice je rekao: “Znam da će ga se naše posade uvijek sjetiti kada zaplove ispod Čiova. Nesvjesno, valjda vođeni nečim jačim i većim od nas samih, okrenut ćemo kormilo dalje prema jugu da ne remetimo mir i spokoj dubina kamo je zadnji puta zaronio. Njegovi kolege i prijatelji ronitelji, sada nemoćni i ljuti gledaju u tu modru površinu i traže ga natrag. Pa zar more koje svi zajedno toliko volimo da nam ga uzme.

Izgubili smo iznimnog časnika i profesionalca, jednog od najboljih među nama. Za misiju služenja domovini odabrao je biti među najboljima, svjestan svih izazova i napora koji mu predstoje kao pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga, tada Bojne za specijalna djelovanja, postrojbe u kojoj je započeo svoj vojnički put.

Od samog početka profesionalnog razvoja do posljednje dužnosti, koju je obnašao u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice, bio je usmjeren ka stjecanju znanja i usavršavanju vještina i sposobnosti kojima je doprinosio rastu i razvoju Oružanih snaga.

Stremio je uvijek višem, išao naprijed, učio i prenosio svoja znanja. Bio je iznadprosječno pripremljen i obučen. Nije se štedio ni u jednom profesionalnom izazovu, nije zastao ni pred jednim naporom, kako u domovini tako i u inozemstvu, u mirovnim misijama. Daleko od doma i svoje obitelji dao je svoj doprinos osiguranju mira i izgradnji boljeg i sretnijeg svijeta, predstavljajući svoju domovinu i njene Oružane snage u najboljem svjetlu. Satnik Vincar ostavio je neizbrisiv trag u našim životima. Ponosni smo što smo ga imali u našim redovima.

Hvala mu za vjernost domovini i za bezuvjetnu predanost Hrvatskoj ratnoj mornarici. Hvala mu za požrtvovnost, za znanja i stručnost koje je nesebično dijelio sa kolegama i polaznicima tečaja. Hvala mu za sve.”

Satnik Mijo Vincar rođen je 20. siječnja 1984. u Kutini. Djetinjstvo je proveo u mjestu Voloder u općini Popovača, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je 2001. godine u Zagrebu. Oružanim snagama Republike Hrvatske pristupa 18. veljače 2008. godine.

Kao pripadnik Bojne za specijalna djelovanja 2010. godine upućuje se na Tečaj za razvoj temeljnih sposobnosti, kojeg završava s izvrsnim uspjehom te postaje dočasnik Hrvatske vojske, skupnik pješaštva. Dvije godine poslije, 2012., na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stječe zvanje stručnog prvostupnika trenerske struke. Temeljnu časničku izobrazbu završava 2015. godine, također s izvrsnim uspjehom. U čin natporučnika promaknut je 2018. godine, 2022. u čin satnika. Godine 2021. godine u Zagrebu završava Naprednu časničku izobrazbu te studij Forenzike i nacionalne sigurnosti Sveučilišta u Splitu, u zvanju magistra forenzike.

Niz je dužnosti koje je satnik Vincar obnašao dajući svoj obol razvoju Oružanih snaga, kako u Bojni za specijalna djelovanja tako i Hrvatskoj ratnoj mornarici, posebno u razvoju roniteljskih sposobnosti. Sudjelovao je u tri operacije potpore miru, za što je primio medalje NATO-a i Europske Unije. Osim navedenog, nositelj je medalje Združenog zapovjedništva Američkih snaga u Afganistanu te medalje Kopnene vojske Sjedinjenih američkih država koje se dodjeljuju iznimnim pojedincima za junaštvo i zasluge u službi. Za predan rad i časnu službu višestruko je pohvaljen i nagrađen, od ministra obrane Republike Hrvatske, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice te zapovjednika Bojne za specijalna djelovanja.

Satnik Mijo Vincar preminuo je 15. svibnja 2024. godine, tijekom planirane obuke ronjenja koja se provodila kod otoka Čiova.

U programu komemoracije i sahrane sudjelovala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, a poseban obol posljednjem ispraćaju dala je glazba tamburaša iz Mijinog rodnog kraja.

Misa zadušnica služena je nakon sahrane u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Žrnovnici.

Posljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije VincaraPosljednji ispraćaj satnika Mije Vincara