Postroj protuzračne obrane

Postroj protuzračne obrane čine pripadnici, motorna vozila i vojna oprema Bojne protuzračne obrane Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Tehnička sredstva protuzračne obrane angažirana na mimohodu namijenjena su za gađanje ciljeva na malim i srednjim visinama, s mjesta i u pokretu.

Postroj čine:

  • zapovjedno vozilo HMMWV
  • osam borbenih oklopnih vozila BOV 20/3 A4
  • dva vozila S-10 CRO
  • borbeno vozilo M-ATV s lakim protuzračnim sustavom s infracrvenim navođenjem 9K38 Igla 
  • borbeno vozilo M-ATV s lakim protuzračnim sustavom s infracrvenim navođenjem 9K32 Strela.

BOV 20/3 A4 samovozni je protuzrakoplovni top namijenjen za djelovanja po ciljevima u zračnom prostoru u uvjetima optičke vidljivosti, a može se učinkovito koristiti i za djelovanja po neoklopljenim i lako oklopljenim ciljevima na zemlji i vodi. Naoružan je trocijevnim protuavionskim topom kalibra 20 mm. Ima tri člana posade.

S-10 CRO vozilo namijenjeno je za protuzračnu obranu oklopno-mehaniziranih i topničkih postrojbi, zrakoplovnih luka kao i ostalih vojnih i civilnih objekata. Koristi se za gađanje ciljeva na malim i srednjim visinama, s mjesta i u pokretu. Za otkrivanje cilja i usmjeravanje raketa koristi se optoelektronička naprava, dok za orijentaciju i pozicioniranje vozila koristi GPS sustav. Ima tri člana posade.

M-ATV borbeno je vozilo koje pruža zaštitu od vatre iz streljačkog naoružanja, krhotina granata i eksplozivnih naprava. Na jednom M-ATV-u u mimohodu nalazi se laki protuzračni sustav s infracrvenim navođenjem 9K38 Igla, dok je na drugom laki protuzračni sustav 9K32 Strela.

Postrojem će zapovijedati bojnik Zlatko Pocintela, zapovjednik Bojne. Bojnik Pocintela pripadnik je Oružanih snaga RH i sudionik Domovinskog rata od 1991. godine.