Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službe | Foto: MORH/ T. Brandt

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službe

“Postoji mnoštvo zanimanja i profesija, ali malo je onih koje zovemo pozivima. Vaš liječnički i sestrinski te vojni poziv su prije svega plemeniti i na ponos hrvatskog naroda,“ rekao je ministar

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u četvrtak 23. studenog 2023., na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu na svečanom uručenju činova i rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu 10. i 15. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe zdravstvene službe.

Tom prigodom, ministar Anušić čestitao je novim časnicima zdravstvene službe na prvom časničkom činu izrazivši poštovanje prema njihovoj odluci da se pridruže Hrvatskoj vojsci i da u njezinim redovima grade svoje životne i profesionalne puteve. “Postoji mnoštvo zanimanja i mnoštvo profesija, ali vrlo je malo onih koje zovemo pozivima. Vaš liječnički i sestrinski poziv, vaš časnički poziv su prije svega plemeniti i na ponos su hrvatskog naroda,” rekao je ministar.

Istaknuo je kako je Hrvatska vojska sredina koja potiče na usvajanje novih sposobnosti, na svakodnevno napredovanje na profesionalnom i osobnom polju te se prisjetio hrvatskih branitelja koji su nas naučili da nema nesavladivih prepreka i da nema odstupanja: “I vi nastavljate putem koji su trasirali naši branitelji, koji su s vjerom u Boga i s krunicom oko vrata, obranili i oslobodili našu domovinu Hrvatsku.”
Govoreći o jačanju Hrvatske vojske, ministar je naglasio kako će ulagati napore kako bi se daljnje nastavili osnaživati uvjeti rada, obuke i života vojnika jer jačanjem Hrvatske vojske jača se hrvatski narod i hrvatska država.

“Uvijek ćete na prvom mjestu biti vi, pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, jer motiviran i zadovoljan hrvatski vojnik je vrhunski vojnik”, zaključio je ministar.

Na kraju, ministar je pozvao nove časnike Hrvatske vojske da se ne umore od želja za napredovanjem i za usavršavanjem, kako u zdravstvenom tako i u vojnom pozivu.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i predsjednik RH Zoran Milanović zaželio je novim časnicima uspješnu i sretnu karijeru podsjetivši ih da su odabrali dobar poziv. “Vaš liječnički poziv je okrunjen onim što ste postigli danas i postali novim časnicima hrvatske vojske”, rekao je Predsjednik RH i dodao kako u današnjim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo biti dio vojnog sustava nije mala stvar.

Podsjetivši da je vojni poziv ponekad težak, ali donosi sa sobom mnoge izazove i prilike načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuo je: “Pozivam vas da se hrabro suočavate s izazovima i da koristite mogućnosti koje vam se otvaraju tijekom vaše karijere”.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Slaven Zdilar u svom prigodnom obraćanju prisjetio se Domovinskog rata u kojemu su zdravstveni djelatnici imali veliku ulogu u zaštiti, očuvanju i spašavanju života hrvatskih vojnika na prvim crtama obrane: “Vojna služba nije samo posao, nego i poziv koji zahtijeva odricanje, disciplinu, lojalnost i vrijednosti koje vas trebaju voditi kroz cijelu vašu karijeru”.

Poručnica i magistra sestrinstva Bernarda Pejić kazala je kako je ovo veliki dan za nju i da očekuje intenzivan i zanimljiv rad u vojsci. “Hrvatska vojska pruža jako kontinuiran napredak kako u medicini tako i u vojsci što je i bila moja glavna motivacija da se odlučim na ovaj korak,” rekla je poručnica.

Natporučnik i doktor medicine Dragan Pervan u ovoj prigodi poručio je kako je ujedinjenjem ova dva poziva dobio kompletnost što je i želio dolaskom u Hrvatsku vojsku. “Očekujem dinamičnost i adrenalin tijekom rada, a siguran sam kako ću to i dobiti u vojsci,” zaključio je natporučnik Pervan.

U djelatnu vojnu službu prima se sedam doktora medicine, jedan doktor dentalne medicine i jedna magistra sestrinstva, koji su na izobrazbu upućeni s tržišta rada i jedna sveučilišna prvostupnica sestrinstva iz sustava Oružanih snaga RH.

Časnici zdravstvene službe bit će raspoređeni u postrojbe Hrvatske vojske u Zagreb, Varaždin, Petrinju, Karlovac, Knin, Zemunik, Split, Vinkovce i u Požegu.

Temeljna časnička izobrazba vojne specijalistice i Temeljna časnička izobrazba – zdravstvene službe provedene su od 25. rujna do 23. studenog 2023. godine sukladno Nastavnom planu i programu prve razine slijedno- rastuće časničke izobrazbe zdravstvene službe, kroz dva modula – opći i specijalistički.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službePotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na dodjeli prvog časničkog čina budućim časnicima zdravstvene službe