Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFOR | Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFOR

Vjerujem kako će svaki pripadnik 40. HRVCON-a nastaviti doprinositi izgradnji naše Hrvatske vojske znajući kako na Kosovu ne predstavlja sebe, već najdražu, hrvatsku zastavu, poručio je Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u utorak, 21. studenog 2023., u vojarni 3. gardijske brigade “Kune” u Đakovu na svečanom ispraćaju 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciju potpore miru KFOR u Republiku Kosovo. Glavninu snaga 40. HRVCON-a KFOR čine pripadnici Motorizirane satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tom prigodom, ministar Anušić rekao je kako ova svečanost budi u njemu sjećanja na njegove dane provedene u Hrvatskoj vojsci. “Ponosan sam na to razdoblje, kao što sam danas ponosan što pred vama stojim kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane”, rekao je ministar.

Osvrnuo se na dosadašnje sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji KFOR istaknuvši kako je svatko od njih u ovu zadaću uložio svoje znanje i iskustvo, gradeći pozitivnu sliku o našoj Domovini i Hrvatskoj vojsci: “Vjerujem kako će i svaki od 150 pripadnika 40. hrvatskog kontingenta nastaviti taj niz, znajući kako na Kosovu ne predstavlja sebe, već najdražu, hrvatsku zastavu”.

Govoreći o jačanju sposobnosti i snazi Hrvatske vojske kao jamca sigurnosti naše domovine, ali i zajedničkih vrijednosti koje dijelimo s našim strateškim partnerima i saveznicima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane poručio je kako će dati sve od sebe da se dodatno osnaži i osuvremeni Hrvatska vojska: “To je naša zajednička obveza, ali i dug prema hrvatskim braniteljima, prema onima koji su gradili i ostvarili našu slobodu, sadašnjost i budućnost, a vi ste njihovi nasljednici!”

Poručio je kako će nastaviti intenzivno raditi na svim započetim projektima, od isporuke Rafala, helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Bradley i Patria, a intenzivirat će se i razgovori oko izgradnje obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu. U planu je, rekao je, povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir i time će se nastaviti smjer povratka vojske u gradove.

Također, istaknuo je kako će u posebnom fokusu ove Vlade i Ministarstva obrane biti pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske te je jedan od prioriteta njegova rada poboljšanje njihovog materijalnog i financijskog položaja; “Sva tehnika i sva oružna sredstva su ništa bez motiviranih pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske”.

Na kraju, ministar je poručio pripadnicima 40. HRVCON-a kako je uvjeren sam da će i u području operacije nastaviti doprinositi izgradnji naše Hrvatske vojske, a u Ministarstvu obrane, u njemu osobno imat će potporu u svakoj situaciji.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zaželio je pripadnicima 40. HRVCON-a sretan odlazak u operaciju i uspješno izvršenje zadaća. “Vaša zadaća u operaciji je doprinos miru i operaciji KFOR, miru i sigurnosti u našem širem susjedstvu, što je od našeg posebnog nacionalnog interesa”, rekao je admiral Hranj te je pozvao pripadnice i pripadnike 40. HRVCON-a da ne podcjenjuju izazove ove operacije te u svom djelovanju i postupanju uvijek budu maksimalno profesionalni, motivirani i oprezni pridržavajući se svih mjera sigurnosti, djelujući kao jedan tim i vodeći brigu jedni o drugima.

Zapovjednik 40. HRVCON-a KFOR brigadir Rajko Perić u ovoj je prigodi istaknuo kako je uvjeren da će spoj iskusnih vojnika koji su svoja znanja i iskustva stjecali tijekom Domovinskog rata i mladih pripadnika Hrvatske vojske pridonijeti operaciji KFOR na Kosovu i očuvanju stabilnosti i sigurnosti u toj operaciji. “Odora hrvatskog vojnika je prepoznata, a hrvatski vojnik je rado viđen i izuzetno cijenjen u prijateljskoj Republici Kosovo”, rekao je brigadir Perić poručivši kako će i ovaj 40. HRVCON profesionalni i vojnički izvršiti sve zadaće koje se pred njih postave, pri tome vodeći računa o sigurnosti svakog pojedinog pripadnika.

Uspješno izvršenje zadaća u operaciji KFOR i sretan povratak u Domovinu pripadnicima je zaželio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik Predsjednika RH za obranu, Ivica Olujić.

Zapovjednik 1. motoriziranog voda Motorizirane satnije 40. HRVCON-a KFOR natporučnik Ivan Soldo kojemu je ovo prvi odlazak u operaciju istaknuo je kako ovu operaciju vidi kao priliku za stjecanje novih iskustava i znanja te razmjenu istih sa saveznicima: “Čast mi je biti sudionikom ovog kontingenta, izvršavati svoje zadaće, a najviše sam ponosan na svoju obitelj koja mi je najveća podrška u vojnom pozivu”, poručio je.

Pripadnici 2. motoriziranog voda, vođi tima, desetnici Sandri Špoljarić ovo je druga mirovna misija i na nju gleda kao priliku za stjecanje novih sposobnosti i usavršavanje postojećih vještina: “Ovo mi je i nova prilika za rad u međunarodnom okruženju i razmjenu iskustva s ostalim partnerima i saveznicima”.

Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju u operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo od 16. lipnja 2009., na temelju odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2008. u skladu s Odlukom Hrvatskog sabora od 7. listopada 2022., o sudjelovanju OS RH u operaciji KFOR na Kosovu, u 2023. i 2024. godini odobreno je sudjelovanje do 160 pripadnika OS RH s do dva helikoptera, uz mogućnost njihove rotacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFORPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju potpore miru KFOR