Brigadni general Boris Zdilar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite | Foto: MORH

Potvrđen slučaj zaraze koronavirusom pripadnika Hrvatske vojske

Brigadni general Boris Zdilar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite potvrdio da je jedan pripadnik HV-a zaražen koronavirusom

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u petak, 13. ožujka 2020. godine potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, radi se o pripadniku Hrvatske vojske.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji je istaknuo kako je riječ o 32. slučaju zaraze koronavirusom: “Detektiran je još jedan bolesnik koji je bliski kontakt prethodno oboljelog, tako da i dalje nema zabilježene nekontrolirane transmisije virusa”.

Savjetnik načelnika za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar izvijestio je kako je kod jednog pripadnika Oružanih snaga RH potvrđen slučaj koronavirus i smješten je u Infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” te je situacija pod kontrolom.

“Po dojavi su vojni epidemiološki timovi odmah izašli na teren i izvršili su epidemiološke izvide te su u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izvršili dezinfekciju svih prostora na Hrvatskom vojnom učilištu i preventivne mjere”, pojasnio je general Zdilar dodavši: “Pripadnici koji su bili u kontaktu s oboljelim pripadnikom su stavljeni u samoizolaciju i situacija je pod kontrolom”.

Također je najavio moguće mjere preraspodjele radnog vremena i mjere oko kretanja i okupljanja pripadnika Hrvatske vojske koja ne ugrožavaju izvršenje neodgodivih zadaća, u cilju smanjivanja rizika od zaraze.

U skladu s aktualnom situacijom oko koronavirusa otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – vojnim vježbama i tečajevima, a aktivnosti u zemlji su svedene na manju mjeru.

Pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu.

Spremnost Hrvatske vojske nije ugrožena.