Foto: OSRH/ I. Oršolić

Povratak vojnika iz poplavljenih područja u svoje postrojbe

“Najvažnija je sinergija između lokalne zajednice i vojnih institucija koja je bila prisutna ovdje na terenu”, poručuje brigadir Plejić

Pripadnici Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH koji su bili angažirani na poplavljenom području Jasenovca u Sisačko-moslavačkoj županiji, u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine, nakon zaključka kriznog Stožera civilne zaštite i sukladno zapovijedi zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića, upućeni su u svoje matične postrojbe.

Sveukupno je 121 vojnik sa svom pripadajućom tehnikom, vozilima i ostalim materijalnim sredstvima, napustio područje Jasenovca te se u popodnevnim satima očekuje dolazak svih pripadnika u vojarne.

Ispraćaju vojnika nazočili su predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici Hrvatskih voda, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasaca i mještani Jasenovca.

Tom prigodom, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković zahvalila je svim sudionicima koji su sudjelovali u aktivnostima obrane od poplava. „Zahvaljujem na cjelokupnom angažmanu i nesebičnoj pomoći svim sudionicima u obrani od poplava, a posebice Hrvatskoj vojsci, bez kojih ne bi obranili Jasenovac. Još jednom ste pokazali da ste pobjednička vojska“, rekla je načelnica Mačković.

U ime svih pripadnika Hrvatske vojske koji su sudjelovali u obrani od poplava prigodno se obratio zapovjednik Taktičko operativnog središta u Jasenovcu, brigadir Ivica Plejić pohvalivši angažman vojnika, dočasnika i časnika na trenu istaknuvši: “Najvažnija je sinergija, solidarnost i zajedništvo između lokalne zajednice i civilnih i vojnih institucija koje je bilo prisutno ovdje na terenu”, rekao je brigadir Plejić poručivši kako je jedna od temeljnih zadaća hrvatskog vojnika i pomoć civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama: “Hrvatska vojska je uvijek na raspolaganju svome narodu”.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske s pripadajućom opremom i strojevima, sudjelovali su u sanaciji poplavljenih područja na području Jasenovca u Sisačko-moslavačkoj županiji sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje od 13. ožujka 2018. godine. Ukupno je sudjelovalo 600 vojnika na punjenju vreća s pijeskom, pomoći u izgradnji zečjih nasipa, nadzoru propusnosti postavljenih nasipa, razvoženju vreća s pijeskom čamcima, prevoženju pripadnika, strojeva, vozila i MTS-a te opskrbi civilnog stanovništva s pitkom vodom.

Također, pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su i u aktivnostima obrane od poplava u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2754″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]