Foto: MORH/ T. Brandt

Požar na Hvaru gase četiri Canadaira

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas 9. kolovoza 2015. angažirane su u gašenju požara.

Trenutačno je aktivan veći požar na lokaciji Uvala Jagodna na Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojeg gase četiri Canadaira CL-415.

Preostala dva današnja požara, u Župi Dubrovačkoj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i  na lokaciji Krupa-Zrmanja u Zadarskoj županiji su ugašeni djelovanjem zračnih snaga s tri protupožarnih aviona.

Na požarištu Krupa-Zrmanja angažiran je i helikopter Mi-8 MTV koji prevozi zemaljske vatrogasce i opremu.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. Lipnja, do 08. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 113 požarišta (29 u Šibensko-kninskoj, po  25 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 23 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 47 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 8. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1020 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 42 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 34 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i 285 zemaljskih vatrogasaca do požarišta te oko 14 tona vatrogasne opreme.