Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Požar u Vrpolju gasi pet protupožarnih aviona

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Zemunik  i danas 6. kolovoza 2015. angažirane su u gašenju više požara.

Najveći dio snaga djeluje na požarištu Vrpolje u Šibensko-kninskoj županiji gdje požar gase tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 A Fire Boss.

Od ostalih požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gori na dvije lokacije, Trnovica-Drijen i Jakljan  gdje u gašenju sudjeluje jedan Canadair koji se izmjenjuje sukladno stanju na požarištima dok je na požaru u Poljicima u Zadarskoj županiji požar ugasio jedan Canadair CL-415.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 95 požarišta (23 u Dubrovačko-neretvanskoj, 22 u Šibensko-kninskoj, 20 u Zadarskoj,  19 u Splitsko-dalmatinskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 44 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 5. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 930 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 38 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 30 700 tona vode.

Također, helikopterske posade prevezle su i oko 260 zemaljskih vatrogasaca do požarišta.