Požarište kod Šibenika stabilizirano, Hrvatska vojska povlači snage

Foto: HRZ / M. Karačić

Požarište kod Šibenika stabilizirano, Hrvatska vojska povlači snage

Dva aviona Canadair CL-415 nakon smirivanja nevremena vratit će se matičnu bazu u Zemuniku, Aitractor AT-802 već sletio, a kopnene snage HV-a vraćaju se u matične vojarne

Stanje na požarištu u zaleđu Šibenika je stabilizirano te su dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sletjela u Zračnu luku Split na punjenje goriva, a nakon smirivanja nevremena vratit će se matičnu bazu u Zemuniku, gdje je već ranije sletio Aitractor AT-802 koji je također bio angažiran na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj.

Kopnene snage Hrvatske vojske također su povučene s požarišta i vraćaju se u matične vojarne, a kroz dva dana djelovanja ukupno su bila angažirana 102 pripadnika iz vojarni u Benkovcu, Kninu i Sinju.

Požarište kod Šibenika stabilizirano, Hrvatska vojska povlači snage
Kopnene snage HV-a vraćaju se u matične vojarne | Foto: HRZ / M. Karačić

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 27. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 20 požara (12 u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj i po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok je kopnenim snagama Hrvatske vojske ovo bio prvi angažman u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 3900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 8 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 16 puta.

[ngg src=”galleries” ids=”3570″ display=”basic_thumbnail”]