NATO i Hrvatska

Načelnik Glavnog stožera Šundov i državni tajnik Jakop sastali se s predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a generalom Peachom | Foto: MORH / T. Brandt

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-u

Načelnik Glavnog stožera Šundov i državni tajnik Jakop sastali se s predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a generalom Peachom

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sastali su se u MORH-u s predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a (Chairman of the Military Committee of NATO – CMC) generalom zbora Stuartom Peachom u ponedjeljak, 16. rujna 2019. prilikom službenog posjeta izaslanstva Vojnog odbora NATO-a Republici Hrvatskoj.

Tom su prigodom državni tajnik Jakop i načelnik Glavnog stožera Šundov sa suradnicima s generalom Peachom razgovarali o članstvu Republike Hrvatske u NATO savezu i odnosima sa zemljama u susjedstvu te o sigurnosnoj situaciji u regiji.

Državni tajnik Jakop izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a. Istaknuo je kako Republika Hrvatska daje značajan doprinos Savezu, što pokazuje i predan angažman pripadnika Hrvatske vojske u operacijama i misijama u inozemstvu, čime se potvrđuje jedinstvo i solidarnost Hrvatske sa saveznicima.

NATO i Hrvatska
Načelnik Glavnog stožera Šundov i državni tajnik Jakop sastali se s predsjedavajućim Vojnog odbora NATO-a generalom Peachom | Foto: MORH / T. Brandt

Također je istaknuo važnost suradnje na području jugoistočne Europe te napore koje Hrvatska ulaže u potpori stabilizaciji i sigurnosti na tom području, kao i potporu svim zemljama aspiranticama za članstvo u NATO savezu.

Najavio je kako će očuvanje transatlantske veze, uz zalaganje za komplementarnost i kompatibilnost s NATO-om, biti u fokusu predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov zahvalio je generalu Peachu na posjetu te istaknuo važnost osiguranja stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe.

General Peach tom je prigodom čestitao Hrvatskoj desetu obljetnicu članstva u Savezu, podsjetivši kako je ove godine obilježena i sedamdeseta obljetnica postojanja NATO-a. „Hrvatska je vrlo aktivan partner i doprinosi osiguranju mira i sigurnosti kao dio Saveza 29 zemalja“, poručio je CMC general Peach.

Republiku Hrvatsku u svibnju ove godine posjetio je i zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a general Shepro uoči desete obljetnice članstva RH u NATO savezu i 28. obljetnice Hrvatske vojske.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-uPredsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general Peach u MORH-u