Foto: MORH/ J. Kopi

Predstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog aviona

Zbog velikog interesa i odgovornosti spram javnosti, nakon godine dana sustavnog rada, Ministarstvo obrane RH prezentiralo je sve informacije vezane uz provedbu procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Zbog velikog interesa i odgovornosti spram javnosti, nakon godine dana sustavnog rada, Ministarstvo obrane RH prezentiralo je sve informacije vezane uz provedbu procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Tim povodom u Ministarstvu obrane RH u srijedu, 28. ožujka, održana je konferencija za medije kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te voditelj Stručnog tima MORH-a brigadir Davor Tretinjak sa suradnicima, članovima tima.

“Kao što smo i obećali učiniti kada se proces završi, želimo cjelokupnu hrvatsku javnost upoznati s procesom nabave višenamjenskog borbenog aviona i sa svim ponudama, vrlo otvoreno i transparentno, na temelju kojih parametara je Stručni tim donio preporuku za prihvaćanjem ponude Države Izrael”, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Krstičević.

Prisjećajući se 90-ih godina, kada je stvarana hrvatska država i formiran Zbor narodne garde te potom i Hrvatska vojska, zaključio je kako je upravo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo donosilo prevagu u Domovinskom ratu.

“Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo“, poručio je ministar Krstičević, čestitajući pilotima, te dodao: “Ovo radimo za buduće naraštaje, kako bi Republika Hrvatska bila sigurna i suverena te spremna odgovoriti na bilo kakvu opasnost, rizik ili izazov.”

Podsjetio je na sve korake koji su prethodili donošenju konačne Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, naglasivši kako je ta odluka odgađana 15-ak godina, kao i da je to projekt nekoliko ministara i vlada. Istaknuo je također kako su u proces bili uključeni i predstavnici ureda Predsjednice Republike i predsjednika Vlade te Državnog odvjetništva RH.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je ministru Krstičeviću na pokretanju procesa nabave aviona, koja je bila ključna za zadržavanje sposobnosti ratnog zrakoplovstva. Zaključivši kako je to bila prvenstveno politička odluka, zahvalio je i Vladi RH, Uredu Predsjednice RH i Hrvatskom saboru, te zaključio: “U sustavu sam 28 godina i mogu sa sigurnošću reći da je ovo jedan od najbolje vođenih projekata i procesa u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama”.

Prezentaciju o procesu nabave višenamjenskog borbenog aviona održao je voditelj Stručnog tima brigadir Davor Tretinjak. Iznio je detalje procesa koji su doveli do konačne preporuke da se prihvati ponuda Države Izrael kao najbolja za Republiku Hrvatsku.

Podsjetio je kako su zahtjevi za ponudom (Request for Proposal – RFP) u srpnju 2017. upućeni veleposlanstvima Grčke, Izraela, Južne Koreje, SAD-a i Švedske. Južna Koreja odustala je od davanja ponude jer nije bila u mogućnosti ispuniti sve postavljene taktičko-tehničke zahtjeve. Ostale zemlje dostavile su svoje ponude u definiranom roku te su održane prezentacije i predana je dokumentacija u pisanom i elektroničkom obliku u Ministarstvu obrane. U skladu s planiranom dinamikom, 30. studenoga 2017. završena je faza validacije i evaluacije četiri pristigle ponude od strane Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona te je izrađena Studija izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini.

Brigadir Tretinjak je istaknuo kako su u Zahtjevu za ponudu definirani kvantitativni i kvalitativni zahtjevi temeljeni na Taktičko-tehničkoj studiji, te uključuju tzv. “Total Package” za 100 sati letenja godišnje po avionu / 1200 sati godišnje ukupno koji čini: isporuku 12 aviona (10 jednosjeda i 2 dvosjeda), simulator letenja, obuku osoblja, inicijalni paket naoružanja, pričuvne dijelove, usluge tehničke potpore, alat i opremu za potporu letenja, prilagodbu infrastrukture te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Također, pojasnio je kriterije vrednovanja ponuda istaknuvši kako su ključni parametri za procjenjivanje ponuda za višenamjenski borbeni avion predstavljale četiri glavne domene (kriterija) i deset poddomena (podkriterija),  a unutar svakog podkriterija međusobnom usporedbom bodovno su ocijenjena 122 područja i 284 elementa. Na osnovu ukupnih ocjena ponuda, a prema unaprijed utvrđenom relativnom odnosu domena i poddomena, ponuda Države Izrael ocijenjena je sveobuhvatnom i najboljom.

Brigadir Tretinjak istaknuo je kako je ponuda Države Izrael nudi stratešku suradnju između vlada dviju država sklapanjem Government to Government ugovora za dugoročno strateško partnerstvo. Ponuđeni avioni F-16 C/D Block 30 BARAK su korišteni, NATO kompatibilni i modernizirani avioni kojima se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija.

U ponudi Države Izrael predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Državi Izrael po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore uključujući nazočnost instruktora ponuditelja u Republici Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja po načelu “obuka obučavatelja” te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Republici Hrvatskoj, inženjersku potporu u Državi Izrael. Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni na visokoj tehnološkoj razini. Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Nakon što je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima te potom i Vijeće za obranu prihvatilo mišljenje i preporuke Stručnog tima kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona na sjednici koja će se održati 29. ožujka, očekuje se donošenje konačne Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Predstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog avionaPredstavljen proces nabave višenamjenskog borbenog aviona