Predstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporu | Foto: MORH/ F. Klen

Predstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporu

U povodu obilježavanja Dana Zapovjedništva za potporu i 20. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu, u dvorani Zbora narodne garde vojarne “1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ – Croatia” Zagreb, u četvrtak 9. lipnja 2022. godine održano je predstavljanje monografije “20 godina Zapovjedništva za potporu.”

Monografiju su predstavili glavni urednik general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik ZzP-a i izvršni urednik pukovnik Domagoj Franić, načelnik Ureda zapovjednika ZzP-a.

“Monografija daje temeljit prikaz dosadašnjeg djelovanja ZzP-a, postrojbe Hrvatske vojske koja je ustrojena s posebnim ciljem organiziranja i pružanja potpora”, rekao je zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul.

Podsjetio je kako su razvoj Zapovjedništva za potporu i postignuti ciljevi rezultat kontinuiteta i transformacije logističkih kapaciteta i logističkih postrojbi Hrvatske vojske koje su pružale logističku, zdravstvenu i drugu potporu postrojbama i zapovjedništvima Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata u procesima demobilizacije i transformacije HV-a sve do potpore pripadnicima HV-a u međunarodnim vojnim operacijama i misijama.

Izvršni urednik pukovnik Domagoj Franić rekao je da je monografija podijeljena u dva dijela. U Prvome dijelu opisuje postrojbe ZzP-a, njihov povijesni razvoj i daje autentičan slikovni prikaz njihove funkcije u pružanju potpore, od logističke, zdravstvene, glazbene i druge potpore. Drugi dio podijeljen je na četiri petogodišnja razdoblja koji objektivno i autentično prikazuje sve ono što su vojni novinari, časnici za odnose s javnošću, pripadnici HV-a pisali i objavljivali svih ovih godina o djelatnicima i postrojbama ZzP-a na mrežnim stranicama Ministarstva obrane i Oružanih snaga te u vojnom glasilu Hrvatskom vojniku.

“Želja nam je bila izraditi čitljiv i razumljiv tekst, pristupačan svim čitateljima, svima onima koji i nisu pripadnici Zapovjedništva za potporu, kako bi svatko mogao razumjeti spektar djelatnosti ZZP-a i njegov doprinos razvoju Hrvatske vojske. Bit će mi posebno drago ako nekom od mlađih čitatelja knjiga bude poticaj za ozbiljnije proučavanje ZzP-a, njegovu analizu i vrednovanje”, rekao je pukovnik Franić.

Na predstavljanju monografije nazočili su načelik stožera-zamjenika zapovjednika ZzP brigadni general Ivan Raos, bivši zapovjednici i načelnici stožera-zamjenici zapovjednika ZzP-a: umirovljeni brigadni general Pavao Krpan, umirovljeni general-pukovnik Mate Ostović, umirovljeni brigadni general Nikola Škunca, general-pukovnik Drago Matanović – Glavni inspektor obrane, brigadir Milan Jurčić – načelnik Sektora za potporu, usluge i kontrolu i čelnici i pripadnici Zapovjedništva za potporu.

Nakladnik navedene monografije je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo.

Predstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporuPredstavljena monografija 20 godina Zapovjedništva za potporu