Foto: MORH

Predstavljena vježba “Sigurnost 19”

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u petak, 17. svibnja 2019. u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena međuresorna vježba vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga “Sigurnost 19”.

Na predstavljanju vježbe govorili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je kako se vježba provodi temeljem godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu i u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini. “Uz Ministarstvo unutarnjih poslova, u vježbi sudjeluju Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa i logističke i potporne snage civilne zaštite”, rekao je pomoćnik Trut, naglasivši kako će kroz vježbu simulirati nekoliko istodobnih požara na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, spašavanje unesrećenih, organizacija snaga, prijevoz snaga, međusobna komunikacija snaga u vježbi i vatrogasnog zapovjedništva. Također, bit će organiziran taktičko-tehnički zbor na kojemu će biti prikazana oprema vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga”, rekao je Trut.

General Tuškan pojasnio je ulogu Hrvatske vojske u vježbi “Sigurnost 19”, naglasivši kako je vježba dio procesa pripreme i provjera snaga za ovogodišnju protupožarnu sezonu. “Vježbom će se pokazati sposobnosti nadzora situacije i donošenje odluka na temelju dobivenih informacija. To ćemo poboljšati jačim uvezivanjem svih izvidničkih elemenata nadzora, kamera Hrvatskih šuma, Ministarstva unutarnjih poslova i bespilotnih letjelica”, rekao je general Tuškan, naglasivši kako će u vježbi sudjelovati sve grane Hrvatske vojske – kopnene, zračne i pomorske te besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3” koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu.

General je napomenuo kako će u vježbi sudjelovati i desantni brod minopolagač koji može služiti i za dostavu pitke vode te prijevoz vatrogasaca, kao i desantni brod za prijevoz vojnika i manje tehnike koji može iskrcati potrebne ljude na neuređenu obalu. Također je istaknuo da će oko 200 vojnika biti razmješteno u Kninu, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Foto: MORH

Prezentirajući scenarij vježbe, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković istaknuo je kako se međuresorna vježba održava s ciljem provjere spremnosti i koordinacije vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga u provedbi zadaća tijekom potupožarne sezone. “Vježbom će se prezentirati uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera besposadni sustav ‘Orbiter’ s kriznog žarišta u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u realnom vremenu radi poboljšanja situacijske svijesti za donošenje odluka. Vježbom se želi provjeriti i sposobnosti olakšanog donošenja odluka članova Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, a na vježbi ćemo prvi puta vidjeti zajedničko desantiranje vojnih i vatrogasnih snaga desantnim brodovima HRM-a”, naglasio je Tucaković, pojasnivši kako će se vježbom ujedno provjeriti oprema i tehnike s kojom raspolažu postrojbe te funkcioniranje sustava veza, krizno komuniciranje i obavješćivanje.

Tucaković je također naglasio kako je ova vježba priprema za nadolazeću protupožarnu sezonu, a dosadašnje statistike pokazuju kako će ona biti iznimno zahtjevna.