Foto: MORH/ J. Kopi

Predstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnosti

Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti danas, u srijedu, 10. svibnja 2017., u Ministarstvu obrane RH prezentiran je predstavnicima nacionalnih medijskih kuća u Republici Hrvatskoj, koji su imali priliku izravno se upoznati s tijekom izrade ovog dokumenta

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH i predsjednik Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti, Damir Krstičević nazočnima je prezentirao dosadašnje aktivnosti vezane uz izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti.

Ministar je naglasio da je, kako bismo ostvarili viziju i strateške ciljeve koje smo definirali ovom strategijom, a sustav koji gradimo učinili efikasnim, važno  da sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti svojim transparentnim i pravovremenim informiranjem javnosti doprinose razumijevanju nacionalne sigurnosti, poticanju javne rasprave o važnim pitanjima te, u konačnici, razumijevanju i prihvaćanju odluka koje se donose s ciljem ostvarivanja nacionalnih interesa i ciljeva. “U izgradnji učinkovitog sustava domovinske sigurnosti izrazito su nam važna načela transparentnosti i dijaloga – i upravo će nam u tom dijelu biti neophodna pomoć i suradnja medija. S obzirom na činjenicu da je paradigma sigurnosti značajno promijenjena, Republika Hrvatska će razvijati moderan, sveobuhvatan, racionalan, učinkovit sustav domovinske sigurnosti koji će odgovarati našoj tradiciji i potrebama”, zaključio je ministar Krstičević.

Od osnivanja Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti u studenom 2016. godine, održano je pet sjednica. Na posljednjoj sjednici predstavljen je 3. nacrt prijedloga Strategije koji je od 28. travnja dostupan i zainteresiranoj javnosti na tridesetodnevno e-savjetovanje. Održani su okrugli stolovi s vojnim izaslanicima NATO i EU zemalja akreditiranih u RH i ekspertima za nacionalnu sigurnost iz savezničkih i prijateljskih zemalja, predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora, civilnim udrugama, dok je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan okrugli stol s braniteljskim udrugama, a planirani su i sastanci sa znanstvenom zajednicom, Vojnim ordinarijatom i udrugom poslodavaca.

Planirano je da će se šesta sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti održati 12. lipnja, nakon čega je planirano upućivanje Nacrta Strategije prema Vladi RH, te usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru do sredine srpnja 2017.

Predstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnostiPredstavnici medija na okruglom stolu o nacionalnoj sigurnosti