Američki sustav protuzračne obrane Patriot stiže u Zemunik | Foto: OSRH

Prezentacija američkog sustava protuzračne obrane Patriot u Zemuniku

Predstavnicima medija bit će omogućeno medijsko praćenje aktivnosti američkih Patriota u okviru vježbe “Astral Knight 21”, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku

U okviru međunarodne vojne vježbe “Astral Knight 21”, u kojoj sudjeluje i američki sustav protuzračne obrane “Patriot” iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), u srijedu, 19. svibnja 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održat će se Dan za medije.

Ovaj sustav po prvi puta je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

Riječ je o navođenom sustavu protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a. Modularni je i visoko mobilni sustav koji osigurava koordinirani, sigurni i integrirani sustav protuzračne obrane.

“Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Predstavnicima medija bit će omogućeno medijsko praćenje aktivnosti američkih Patriota u srijedu, 19. svibnja 2021. u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija da dođu u srijedu, 19. svibnja 2021. godine, na glavni ulaz vojarne najkasnije do 09.15 sati, te da svoj dolazak obavezno najave na e-mail: infor@morh.hr, najkasnije do utorka, 18. svibnja 2021. do 16.00 sati. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela i registarsku oznaku vozila kojim dolaze.

Osoba za kontakt za navedeni događaj je časnički namjesnik Boris Brdarić, mob: 098/951-4628.