Prezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u Zemuniku | Foto: HRZ

Prezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u Zemuniku

U 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u srijedu, 21. listopada 2020. završena je trodnevna prezentacija aviona A-29 Super Tucano brazilske tvrtke Embraer .

Prezentacija je održana na inicijativu brazilske strane i to u sklopu njihove promotivne kampanje po europskim zemljama. Embraer se zapovjednicima i pilotima 93. krila i Središta za obuku HRZ-a u Zemuniku predstavio s lakim jurišnim avionom A-29 Super Tucano.

Uz upoznavanje tehničkih karakteristika i specifičnosti aviona kroz prezentacije, organizirani su i demonstracijski letovi za pilote HRZ-a. Tako su priliku letjeti ovim avionom dobili pukovnik Damir Barišić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila te zapovjednici letačkih vodova u 392. Eskadrili aviona, satnik Ivica Majetić i satnik Darko Belančić, vođa akrogrupe “Krila Oluje”.

Pukovnik Barišić je istaknuo kako je ova prezentacija bila izvrsna prigoda za detaljno upoznavanje sa sposobnostima ovog aviona.

“Dobiti priliku letjeti ovim avionom zaista je vrijedno i korisno iskustvo. Iako je svojom konstrukcijom, pa i letnim performansama vrlo sličan našem Pilatusu PC-9M, A-29 Super Tucano je znatno kompleksniji i sposobniji, te u borbenim uvjetima višestruko dokazani laki jurišni avion. Uz cijeli spektar operativnih zadaća u borbenim eskadrilama širom svijeta, A-29 se koristi za provedbu napredne letačke i borbene obuke, te ujedno pripremu pilota aviona za prelazak na lovačke avione poput F-5, F-16, Mirage i Gripen. Avioni Super Tucano nalaze se u sastavu 15 ratnih zrakoplovstava gdje su desetinu od ukupnih 460.000 sati naleta ostvarili u borbenim zadaćama”.

U Zemuniku je 20. listopada avion A-29 Super Tucano predstavljen i izaslanstvu ratnog zrakoplovstva Republike Litve koje je predvodio pukovnik Antanas Matutis zapovjednik baze Litvanskog ratnog zrakoplovstva, koji je također je imao priliku letjeti ovim avionom.

Prezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u ZemunikuPrezentacija brazilskih aviona A-29 Super Tucano u Zemuniku