Prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti u Saboru

Vojno obrazovanje je specifično, uvjeren sam kako ćemo stvoriti organizaciju iz koje će izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti, kazao je Banožić

Na sjednici Hrvatskog sabora u četvrtak, 24. rujna 2020. godine održana je rasprava o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Tom prigodom, ministar obrane Mario Banožić saborskim zastupnicima još jednom je naglasio važnost stalnog procesa prilagodbe i transformacije obrambenog sustava kako bi se kroz odgovarajuće sposobnosti pružio odgovor na promjene u sigurnosnom okruženju i sve vrste ugroza.

“Predloženim Zakonom o osnivanju Sveučilišta za potrebe obrane i sigurnosti stvaraju se ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti, što je prepoznato i u Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske”, rekao je ministar obrane i naglasio kako će Sveučilište, između ostalog, omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju “Vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća”, a moći će aplicirati i za fondove Europske unije, što se do sada nije moglo.

“Vojno obrazovanje je zahtjevno, specifično i kompleksno područje koje pokriva širok spektar aktivnosti i znanja, ali uvjeren sam kako ćemo zajedničkim radom stvoriti organizaciju iz koje će izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti”, zaključuje ministar obrane Banožić.