Primopredaja dužnosti 4. i 5. HRVCON-a u Poljskoj | Foto: HV/ M. Škovrlj

Primopredaja dužnosti 4. i 5. HRVCON-a u Poljskoj

Održana je primopredaje dužnosti između 4. i 5. HRVCON-a u sastavu Borbene grupe Poljska u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj, u srijedu, 30. listopada 2019. održana je svečanost primopredaje dužnosti između 4. i 5. hrvatskog kontingenta u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP – Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence). Tom prigodom zapovjednik 4. HRVCON-a bojnik Predrag Srđenović predao je državnu zastavu zapovjedniku 5. HRVCON-a bojniku Marijanu Žukini.

Svečanosti su nazočili veleposlanik RH u Poljskoj Tomislav Vidošević, vojni izaslanik RH u Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić, zapovjednik 15. poljske mehanizirane brigade brigadni general Iwanowski, američki zapovjednik Borbene grupe pukovnik Mark P. O’Neill, predstavnici vojnog poligona Bemowo Piskie te nacionalni predstavnici Rumunjske i Ujedinjene Kraljevine.

Brigadir Jozić naglasio je kako sudjelovanjem naših vojnika u aktivnosti NATO ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj Hrvatska pokazuje solidarnost sa našim saveznicima te volju za obranu slobode nas sviju. “Savez nas veže zajedno i čini nas snažnijima, naše snage u Poljskoj imaju mogućnost uvježbavati se s mađunarodnim snagama i kroz interoperabilnost pojačati učinkovitost”, rekao je. Pripadnicima 4. HRVCON-a zaželio je sretan povratak u domovinu, a 5. kontingentu dobrodošlicu i uspješno izvršenje zadaće na koju su upućeni s velikim povjerenjem.

Zapovjednik 5. HRVCON-a bojnik Marijan Žukina nakon što je čestitao pripadnicima 4. kontingenta na dobro izvršenoj zadaći poručio je pripadnicima Borbene grupe da će 5. HRVCON izvršavati sve zadaće koje će im biti postavljene. Isto tako, istaknuo je da se Hrvati u prijateljskoj Poljskoj osjećaju kao kod svoje kuće i da će njihov boravak ovdje biti usmjeren na podizanje razine sigurnosti, mira i povjerenja.

U svom obraćanju, zapovjednik 4. HRVCON-a bojnik Predrag Srđenović je čestitao svom kontingentu dobro odrađen posao i naglasio kako su prezentirali Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku na najbolji mogući način kako vojno, tako i na mnogim zadaćama i predstavljanjima izvan isključivo vojnih aktivnosti.

5. HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Peti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe – Poljska broji ukupno 80 pripadnika, među kojima su i tri žene. Glavninu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigede Hrvatske kopnene vojske s bitnicom samovoznih višecijevnih lansera raketa “VULKAN”. Ostatak snaga čini stožerno osoblje, tim vojne policije te nacionalni element potpore s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.