Primopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske ronitelje | Foto: MORH/ T. Brandt

Primopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske ronitelje

Riječ je o donaciji Vlade Sjedinjenih Američkih Država za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske ratne mornarice

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu u srijedu 17. siječnja 2024. održana je svečanost povodom otvaranja obnovljenih objekata koje će koristiti protuminski ronitelji te je upriličena primopredaja RIB brodica Zapovjedništvu za specijalne snage.

“Danas je vrlo poseban dan za Hrvatsku ratnu mornaricu. Ovaj centar za obuku otklanjanja eksplozivnih sredstava resurs je koji će nam omogućiti jačanje sposobnosti protuminskih mjera i stavljanje novih tehnologija u praksu u svakodnevnom radu. Razminiranje je dug i zahtjevan proces, ali mi smo odlučni unaprijediti naše sposobnosti u tom segmentu”, rekao je u novi zapovjednik HRM-a, komodor Damir Dojkić.

Komodor je posebno istaknuo kako je izgradnja infrastrukture za obuku protuminskih ronioca omogućena zahvaljujući potpori Vlade Sjedinjenih Američkih Država. “Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane. Uz izvrsne bilateralne odnose, Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć i potporu Republici Hrvatskoj u nizu područja, uključujući obrazovanje i obuku, zajedničke vježbe, donacije i nabavu ključne vojne opreme, pružanje potpore hrvatskom sudjelovanju u operacijama u inozemstvu, humanitarne i razvojne projekte potpore Oružanim snagama i lokalnim zajednicama u Hrvatskoj te mnoge druge aktivnosti”, naglasio je komodor Dojkić.

Ovo je projekt koji je iznimno pridonio hrvatsko-američkom savezništvu i partnerstvu, ali i Hrvatskoj ratnoj mornarici, kao i Zapovjedništvu specijalnih snaga. Ovo je isto tako i rezultat dugogodišnje suradnje, kako s američke tako i s hrvatske strane. Sjedinjene Američke Države su najveći i najvažniji hrvatski partner u području sigurnosti i ta suradnja se i danas pokazala u najboljem svjetlu”, naglasio je načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju u Upravi za obrambenu politiku Ministarstva obrane Igor Gabrić.

“Sjedinjene Države i Hrvatska dijele iste vrijednosti i iste interese, ali dijele i zajedničku sigurnost. Vlada Sjedinjenih Država, kao i Zapovjedništvo Američkih oružanih snaga u Europi je s ponosom financijski pomoglo Hrvatskoj ratnoj mornarici u ostvarenju ovog projekta jer se radi o bliskom NATO partneru i savezniku. Američke i hrvatske oružane snage blisko surađuju posljednjih 30 godina i nadamo se da je ovo samo još jedan od brojnih zajedničkih projekata koje ćemo ostvariti”, izjavio je američki vojni izaslanik, brigadir Scott McLearn.

Suradnja s Oružanim snagama SAD-a na području protuminskih sposobnosti HRM-a kontinuirano se provodi od 2008. godine te su jedan od glavnih čimbenika koji izravno podupiru implementaciju cilja sposobnosti M 6204 N Mornaričko minsko ratovanje – Protuminske sposobnosti. Inicijativom HRM-a, početkom 2020. pokrenut je projekt donacije izgradnje i obnove infrastrukture za protuminske ronitelje HRM-a, čime je nastavljeno kontinuirano aktivno podupiranje zajedničkih projekata kroz sufinanciranje iz HMAP-a (Humanitarian Mine Action Program) od strane Vlade SAD-a, a sve u cilju ustrojavanja Međunarodnog središta za obuku protuminskih ronitelja. Ovo je prva donacije Vlade SAD-a u infrastrukturu i građevine HRM-a.

Prilikom primopredaje RIB (Rigid inflatable boat – Kruti čamac na napuhavanje) brodica Zapovjedništvu specijalnih snaga, zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš istaknuo je kako je ovo samo još jedan dokaz dugogodišnje kvalitetne suradnje Oružanih snaga SAD-a i OSRH te je dodao kako se nada da će se ova plodna suradnja nastaviti i u budućnosti.

Riječ je o prve tri RIB brodice te dva komunikacijsko-informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija.

Naime, težište opremanja i modernizacije Zapovjedništva specijalnih snaga usmjereno je na razvoj sposobnosti zračne, pomorske i kopnene grupe specijalnih snaga te sustava zapovijedanja i nadzora.

Cjelovito opremanje specijalnih snaga sa četiri RIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO Cilja sposobnosti. Isporuka četvrte brodice očekuje se u 2024. godini.

Opremanje u vrijednosti od ukupno 6,7 milijuna američkih dolara provedeno je donacijom Vlade SAD-a s tri RIB brodice u vrijednosti od 5,1 milijuna USD, dok je Ministarstvo obrane kupnju jedne brodice u vrijednosti od 1,6 milijuna USD provelo 2022. godine.

Primopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske roniteljePrimopredaja modernih i moćnih RIB brodica ZSS-u i otvorenje objekata za protuminske ronitelje