Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu

U nove pobjede i u 2020. godinu ćete nas uvesti vi – PAUCI, istaknuo je ministar Krstičević

U kninskoj vojarni „4. Gardijske brigade“ održan je u ponedjeljak, 30.prosinca 2019. godine ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene, predstavnici lokalne zajednice te drugi vojni i civilni uzvanici.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća i pokazati sve ono što vas čini Paucima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević na početku je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kininu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te u svoje osobno ime.

“Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanje, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svijetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebno se zahvalivši obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju pri obnašanju časnog vojničkog poziva.

“Rad u međunarodnom okruženju bit će vam ogromno iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina”, rekao je istaknuvši kako je 2019. godina bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, osvrnuvši se na brojne projekte realizirane u 2019. godini, od nabave helikoptera Black Hawk, vozila Bradley, ustrojavanje novih zapovjedništava među kojima Središte za borbenog vođu „Marko Babić“ i razvoja novih sposobnosti.

Krstičević: Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku

U tom kontekstu ministar Krstičević je istaknuo: „2019. godinu ćemo pamtiti po brojnim izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas. Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata.“ Ministar je posebno istaknuo kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je ovom prigodom: “Svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice saveza općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu savez braneći teritorij saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika”, napomenuvši kako se dosadašnje sudjelovanje u ovoj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prigoda za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti, ali i prigoda za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda Hrvatske obrambene industrije.

“Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”,kazala je veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene zahvalivši se u ime svog naroda hrvatskim pripadnicima na važnom doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Zapovjednik 2. HRVCON-a: Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu vrhunsku Hrvatsku vojsku

Zapovjednik 2. HRVCON-a natporučnik Robert Bajan rekao je kako svi pripadnici izrazito motivirani, obučeni, i spremni za sve zadaće koje ih očekuju: “Na nama je odgovornost i čast da predstavljamo našu Hrvatsku vojsku kao vrhunsku, odlično opremljenu i obučenu vojsku.”

Ovim povodom, u Crkvi „Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta“ za pripadnike kontingenta služena je sveta misa.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, uz Oružane snage RH u Borbenoj skupini pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participiraju i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Pripadnici OS RH sudjelovat će u okviru ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama. Sudjelovanjem u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnji.

Flickr fotogalerija