Pripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u Poljskoj | Foto: PAO Team BG-P

Pripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u Poljskoj

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj sudjelovali su 29. rujna 2021. na vojnom natjecanju pješačke hodnje Norwegian Foot March koje je, u organizaciji norveške ambasade u Poljskoj i Borbene grupe Poljska, provedeno na vojnom poligonu Bemowo Piskie.

Riječ je o pješačkoj hodnji provedenoj u noćnim uvjetima, od 23:00 do 5:00 sati sljedećeg dana, duge 30 kilometara tijekom koje natjecatelji u vojnoj odori i čizmama s naprtnjačom težine 11 kilograma, na cilj trebaju stići u određenom vremenskom roku, ovisno o dobi i spolu natjecatelja.

Na natjecanju je sudjelovao 21 pripadnik i jedna pripadnica 8. hrvatskog kontingenta, a najuspješniji među njima bio je desetnik Matija Radielović koji je na cilj stigao za 3 sata i 36 minuta, čime je ostvario deveto mjesto u ukupnom poretku od 340 natjecatelja. Desetnik Radielović rekao je da je utrka bila zahtjevna zbog konfiguracije terena, pješčane podloge i noćnih uvjeta te da će mu natjecanje ostati u lijepom sjećanju jer je imao priliku natjecati se s pripadnicima drugih nacija unutar Borbene grupe. “Bio je to više psihički izazov nego fizički no upornost i motivacija ključ su uspjeha. Zadovoljan sam postignutim rezultatom i ponosan sam na sve pripadnike kontingenta koji su uspješno završili utrku,“ istaknuo je.

Skupnica Željka Saratlija završila je utrku kao četvrta natjecateljica unutar Borbene grupe s vremenom 4 sata i 17 minuta. “Dobri rezultati postižu se kontinuiranim treningom, a važnu ulogu ima i dobar tim tako da je ova zahtjevna utrka odrađena s osmijehom i puno znoja,” rekla je.

Hrvatski vojnici kroz sportska natjecanja kontinuirano dokazuju svoju psihofizičku izdržljivost kao i spremnost na izvršenje zadaća u okviru Borbene grupe Poljska.

Povijest norveške pješačke hodnje Norwegian Foot March datira iz 1915. godine kad se hodnja održavala kao test izdržljivosti za vojnike pješake u norveškoj vojsci. Strateški cilj bio je omogućiti brzo premještanje većih postrojbi na veliku udaljenost na način koji im je omogućio spremnost za borbu čak i nakon duge pješačke hodnje s naprtnjačom i naoružanjem.

Pripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u PoljskojPripadnici 8. HRVCON-a uspješni na natjecanju Norwegian Foot March u Poljskoj