Pripadnici Armije Republike Sjeverne Makedonije na obuci u SzO HRZ | Foto: HRZ

Pripadnici Armije Republike Sjeverne Makedonije na obuci u SzO HRZ

U Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u petak, 18. listopada 2019. završen je tečaj korištenja MASE RC konzola nakon ASDE filtra u sustava zračnog motrenja na kojem su bili pripadnici Armije Republike Sjeverne Makedonije.

Riječ je o tečaju koji se provodi u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence), a namijenjen je djelatnicima sustava zračnog motrenja koji će provoditi zadaće nadzora zračnog prostora te će za svoj rad koristiti MASE RC konzolu na kojoj se prikazuju podaci o situaciji u zračnom prostoru nakon ASDE filtra.

Tijekom jednotjedne obuke polaznici su stekli temeljna znanja o izgledu, namjeni i funkcijama MASE RC konzole nakon ASDE filtra, njezinoj uvezanosti u NATO sustav NATINAMDS, te su razvijali sposobnosti za samostalno korištenje njezinih alata.

Ovaj tečaj nastavak je višegodišnje uspješne suradnje oružanih snaga dviju zemalja u sklopu BRAAD inicijative, a ujedno je uvodni tečaj za nastavak zahtjevne obuke korištenja navedene konzole i njezinih alata u različitim operativnim situacijama nadzora zračnog prostora u uvjetima mira koja se također provodi u SzO HRZ kroz tečaj Procesne funkcije motriteljske sekcije u operativnom središtu zračnog motrenja.

Polaznike tečaja primio je zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev i čestitao im na uspješno završenoj obuci. Jedan od polaznika, pukovnik Orce Gjorgiev tom je prigodom izrazio zadovoljstvo provedenom obukom, znanjima koja su dobili te predavačima i instruktorima SzO-a koji su provodili obuku. Također, obje strane iskazale su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te izrazili uvjerenje kako će se ona nastaviti i ubuduće.