Pripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi "Brave Warrior 21" u Mađarskoj | Foto: Hrvatska vojska

Pripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi “Brave Warrior 21” u Mađarskoj

Tijekom vježbe BW21 pripadnici Tigrova provodili su široki spektar zadaća na različitim vojnim poligonima u Mađarskoj

Pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske sudjelovali su na međunarodnoj vojnoj vježbi “Brave Warrior 21” u Mađarskoj. Na vježbi, koja je provedena od 25. svibnja do 11. lipnja 2021., sudjelovao je 51 pripadnik Tigrova, od kojih su tri žene.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske integrirani su u sastav mađarske pješačke postrojbe 1. satnije, 3. pješačke bojne “Bercsényi Miklós” i 5. pješačke brigade “BocskaiIstván”.

Tijekom vježbe BW21 pripadnici Tigrova provodili su široki spektar zadaća na različitim vojnim poligonima u Mađarskoj.
Na području poligona “Ujmajor” provodila se integracijska obuka s postrojbama oružanih snaga Mađarske, Poljske, Slovačke, Ukrajine i SAD-a koje su također sudjelovale na ovoj vježbi.

Tom prilikom, provedeno je taktičko kretanje s BOV “PATRIA”, izviđanje i zauzimanje očekujućeg područja, uspostava obrane na brzu ruku te osiguranje isturenog zapovjednog mjesta.

Zajedno s pripadnicima oružanih snaga SAD-a, pripadnici Tigrova sudjelovali su u provedbama taktičkih zadaća bliske zračne potpore.

Na vojnom poligonu “Ujdorogd” te na poligonu “Ruin Town” provodile su se urbane operacije tijekom kojih su pripadnici OSRH pokazali iznimne vještine i vrhunsku motiviranost. Korištenjem simulacijskog sustava MILES omogućen je realan prikaz učinkovitosti provedbe aktivnosti, što je dalo dodatan uvid u uspješnost provedbe taktičih zadaća. Od ostalih zadaća, pripadnici 3. mehanizirane satnije provodili su izviđanja rute, uspostavu promatračke postaje te bili potporni element u zadaći proboja minsko žičanih zapreka sa pripadnicima oružanih snaga SAD-a.

Vojna vježba “Brave Warrior 21” provodi se u sklopu međunarodne vježbe “Saber Guardian 21” koja je dio vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe do polovice lipnja 2021.

Pored ove vježbe, u sklopu DE21 provodile su se i vježbe “Swift Response 21” i “Immediate Response 21”, a u tijeku je i simulacijska vježba “Defender 21 CPX”.

Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku vježbu DEFENDER-Europe 21 provodi na području Europe, a u njenu provedbu je uključeno oko 28 000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih snaga iz ukupno 26 zemalja.

Pripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi 'Brave Warrior 21' u MađarskojPripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi 'Brave Warrior 21' u MađarskojPripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi Pripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi Pripadnici Hrvatske vojske na međunarodnoj vojnoj vježbi 'Brave Warrior 21' u Mađarskoj