Pripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u Hrvatskoj | Foto: OSRH/ D. Varošanec

Pripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u Hrvatskoj

Na 160. obljetnici vatrogastva u Varaždinu sudjelovali su pripadnici 2. oklopno mehanizirane bojne “Pume” i zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U gradu Varaždinu u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, u petak 14. lipnja 2024. godine, obilježena je 160. obljetnica vatrogastva u Hrvatskoj kojoj je, uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, nazočio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Pripadnici 2. oklopno mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno mehanizirane brigade sudjelovali su na svečanom mimohodu vatrogasaca i vatrogasnih vozila, a održan je i prelet zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.

Nakon svečanog mimohoda na Kapucinskom trgu održala se vatrogasna vježba “Sigurnost 2024” kojom se prikazalo djelovanje vatrogasaca prilikom nesreće u prijevozu opasnih tvari cestovnim vozilom kao i spašavanje osoba iz objekta zahvaćenog požarom.

Bio je to drugi dio međuresorne vježbe “Sigurnost 24” koja se održala s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za ovogodišnju požarnu sezonu.

S obzirom da se sama vježba održavala i u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske demonstrirano je učinkovito i besprijekorno funkcioniranje sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na požar plovnog objekta, veliki požar na otvorenom prostoru na otoku primorske Hrvatske, požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja na kopnu u unutrašnjosti Hrvatske.

Pripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u HrvatskojPripadnici Oružanih snaga RH na 160. obljetnici vatrogastva u Hrvatskoj