Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu | Foto: OSRH

Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” provedena je računalna vježba u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. pješačke pukovnije pričuvnog sastava HV-a

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” (ZOD), u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu, proteklog tjedna provedena je osmodnevna računalna vježba pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske pod nazivom “CAX Feniks 24”.

Cilj vježbe bio je kroz simulaciju defanzivnih taktičkih aktivnosti uvježbati proces vojnog odlučivanja i rada u stožeru zapovjednog mjesta na simulacijskom sustavu JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) kao i sposobnosti integracije borbenih funkcija tijekom provedbe simuliranih obrambenih aktivnosti.

Ključno osoblje i pričuvni sastav 1. pješačke pukovnije Zagreb, pod zapovijedanjem pukovnika Damira Filkovića, bilo je u ulozi primarne obučne skupine. Njima su se u stožeru vježbe priključili pripadnici pet pješačkih i 2. topničko-raketne pukovnije te pričuvne postrojbe borbene potpore Inženjerijske, Topničko-raketne i Pukovnije protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske.

Zapovjednik Simulacijskog središta ZOD-a brigadir Radovan Palmović izrazio je veliko zadovoljstvo visokim odazivom pričuve na računalnu vježbu od gotovo 90 posto: “Ovo je svakako potvrda da je naš pričuvni sastav svjestan potrebe za uvježbavanjem”.

Vježba “CAX Feniks 24” je četvrta u nizu računalno poduprtih vježbi s pričuvnim pukovnijama.

Za razliku od dosadašnjih vježbi u kojima su sudjelovale djelatne jezgre pješačkih pukovnija ove godine u vježbi su po prvi puta sudjelovali i aktivni i pričuvni pripadnici 1. pješačke pukovnije.

Brigadir Željko Marinov, direktor vježbe i načelnik Odjela za obuku i doktrinu zapovjedništva ZOD naglasio je kako motiviranost, znanje i odgovornost pričuvnih časnika i dočasnika u sinergiji s djelatnom jezgrom u ovom obučnom ciklusu i provedbi vježbi je u potpunosti potvrdila da ova postrojba bez obzira na svoju pričuvnu komponentu u potpunosti može planirati i provoditi zadaće u sklopu svoje misije i učinkovito izvršavati dodijeljene zadaće.

“Radim u privatnom sektoru za multinacionalnu kompaniju s tri tisuće zaposlenih, no čast mi je bila, odazvati se kao pričuvnik pozivu za sudjelovanje u vježbi Hrvatske vojske. Odgojen sam tako da se Domovini treba služiti”, kazao je pričuvni natporučnik Ivica Vidaković kojem je ovo drugi put da sudjeluje u obuci pričuve.

Pričuvni nadnarednik Kristijan Frljak rekao je kako je gotovo 30 godina djelatna vojna osoba te kako se rado odazvao ovom mobilizacijskom pozivu.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam mogao nazočiti zajedničkom radu djelatnog sastava i nas pričuvnika. Radili smo rame uz rame i vjerujem da su neki obučni ciljevi i postignuti”, izjavio je nadnarednik Frljak.

Vježbi je prethodio višemjesečni planski proces tijekom kojeg su pomno planirani svi detalji vezani uz koncept, potporu i cjelokupnu organizaciju vježbe.

Ovakvo uvježbavanje omogućuje jačanje ukupnih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske jer se, pored aktivnog sastava, NATO standardima i najnovijim tehnologijama koriste i pripadnici pričuvnih postrojbi kako bi mogli učinkovito izvršavati dodijeljene zadaće.

Časnik za provedbu vježbe bio je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Dražen Batrnek, a direktor vježbe bio je načelnik Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Željko Marinov. Upravljački element vježbe čine pripadnici Simulacijskog središta i zapovjedništva ZOD-a.

Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbuPripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbuPripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbuPripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbuPripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu