Pripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog ronioca | Foto: ZSS

Pripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog ronioca

Svi polaznici pokazali su veliku profesionalnost i s uspjehom završili ovu vrlo zahtjevnu obuku

Sukladno planu obuke za 2023. godinu, na području splitskog akvatorija od svibnja do studenoga Zapovjedništvo specijalnih snaga organiziralo je i provelo obuku za borbenog ronioca specijalnih snaga.

Cilj obuke je osposobiti polaznike za izvođenje zadaća savladavanja vodene površine (more, rijeke, jezera) uz korištenje ronilačkih aparata otvorenog kruga disanja (AOKD) i zatvorenog kruga disanja (AZKD), odnosno provjeriti polaznike u ronjenju u otežanim uvjetima te korištenju specifične opreme za takvu vrstu ronjenja.

Zadaća obuke je upoznati polaznika s izborom ronilačke opreme, njezinim korištenjem, organiziranju i provedbi ronjenja, medicinom ronjenja i tehnikama prve pomoći pri ronilačkom udesu.

Jedna od zadaća bila je i osposobiti polaznika za savladavanje vodenih površina koristeći tehnike plivanja, ronjenja na dah (apnea) i ronjenja sa AOKD i AZKD.

Treba istaknuti kako se na ovoj obuci polaznici osposobljavanju za provedbu individualnih i skupnih zadaća pri uporabi ronilačkih aparata AOKD, AZKD i lake autonomne ronilačke opreme (LARO).

Prije pristupanja obuci provodi se ulazno testiranje. U slučaju da kandidat ne zadovolji navedene uvjete ne može pristupiti obuci.

Programska područja podijeljena su na obučni i izvanobučni sadržaj. Za svaku zadaću ovim programom određeni su uvjeti i propisani standardi koje polaznici moraju postići. Stav instruktora tijekom obuke izuzetno je važan. Pozitivan pristup i dinamično izvođenje nastavnog sata značajno pridonosi kvaliteti obuke. Poseban naglasak treba dati na samostalan rad polaznika odnosno na dovoljan broj ponavljanja određenih vježbi kako bi se dosegli potrebni standardi.

Svi polaznici pokazali su veliku profesionalnost i s uspjehom završili ovu vrlo zahtjevnu obuku.

Pripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog roniocaPripadnici ZSS-a proveli obuku za borbenog ronioca