Pripadnicima PP NOS OS RH uručena Uvjerenja za sudjelovanje u zadaćama traganja i spašavanja

Pripadnicima Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) OS RH danas, 21. listopada u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama, zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović uručio je Uvjerenja o osposobljenosti za sudjelovanje u zadaćama traganja i spašavanja u protupožarnoj sezoni.

Svečanoj dodjeli Uvjerenja nazočno je i vojni izaslanik SAD-a kapetan korvete Rob Woods sa suradnicima koji su tom prigodom posjetili Operativno središte Zapovjedništva PP NOS OS RH gdje su se upoznali s organizacijom rada i djelovanja namjenskih snaga.

Tijekom PP sezone 2010. provedena je obuka traganja i spašavanja na kopnu i na moru u čiju provedbu su bile uključene snage iz sastava PP NOS HRZ i PZO, PP NOS HRM i Tim za službu potrage i spašavanja Bojne za specijalna djelovanja pod Zapovjedništvom PP NOS OS RH.

Za zadaće traganja i spašavanja u PP sezoni provedeno je osposobljavanje pripadnika u  tri faze. U prvoj fazi osposobljena je posada PP helikoptera za letenje u planinama i letenje sa maksimalno opterećenim helikopterom čime su stvoreni preduvjeti za provođenje zadaće traganja i spašavanja. U drugoj fazi provedbe dnevne i noćne obuke traganja i spašavanja na kopnu uključen je Tim za službu potrage i spašavanja (SPS) Bojne za specijalna  djelovanja. Tim SPS u sastavu dva planinara, jedan bolničar i jedan ronitelj obučen je za izvlačenje unesrećenika. Treća faza provedena je nad morem, a uvježbane su procedure traganja i spašavanja unesrećenika s plovila i iz mora.

Osposobljeno je 29 pripadnika PP NOS OS RH, od čega 4 kapetana helikoptera, 9 kopilota helikoptera, 10 zrakoplovnih tehničara iz sastava PP NOS HRZ i PZO, te 6 pripadnika Tima za službu potrage i spašavanja Bojne za specijalna djelovanja.
Obučavanje na zemlji i u zraku provedeno je u svrhu provedbe Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini.

 

[nggallery id=303]