Foto: MORH / M. Čobanović

Prisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u Splitu

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu u petak, 21. rujna 2018. godine održana je svečana prisega 16. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu u petak, 21. rujna 2018. godine održana je svečana prisega 16. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Svečana prisega prva je koja je održana u Splitu. Danas svoje školovanje započinje 135 kadetkinja i kadeta 16. naraštaja, od toga 94 kadeta 5. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 33 kadeta 1. naraštaja sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a osmero ih se obrazuje za zvanje vojnog pilota. S njima školovanje započinje i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kužul i Ivica Ušljebrka, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstavnici Ministarstva obrane, OS RH, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te rodbina i prijatelji kadeta.

Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo čestitkom koju su kadetima uputili Hrvatska ratna mornarica i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. “Drago mi je što je danas kadete u Splitu pozdravila Hrvatska ratna mornarica oglašavanjem brodskih sirena, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preletom aviona Pilatus PC-9M, a obećavam vam da će vas za pet godina pozdraviti i piloti u avionu F-16”, poručio je ministar Krstičević.

U svom obraćanju naglasio je važnost odabira vojske kao životnog poziva, kao i pokretanja novog studijskog programa Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

“Vojno pomorstvo studij je od velike važnosti za Hrvatsku, koja je pomorska zemlja”, izjavio je ministar dodavši: “Hrvatske institucije, zahvaljujući ovom studiju, dobit će kvalitetne pomorske kadrove, koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije.”

Također, naglasio je kako su upravo kadeti, uz kvalitetno osmišljene studijske programe, jamci budućnosti Hrvatske vojske te poručio: “Znanje je moć i imperativ u razvoju Hrvatske vojske. Imajte vjeru u svoje talente i mogućnosti!”

Foto: MORH / M. Čobanović

U ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović kadetima se obratio njezin izaslanik Vlado Galić. Nazvao je davanje prisege velikom čašću, ali i velikom odgovornošću.

“Tim činom obvezali ste se čuvati uspomenu na Domovinski rat i poginule branitelje, najveće vrijednosti na kojima je utemeljena moderna Hrvatska država”, kazao je Galić. “Imate mogućnost postati nasljednicima najboljih vojnika iz najslavnijeg dijela naše povijesti. Neka vam to bude nit vodilja u vašem radu.”

“Vi ste budućnost u koju s radošću ulažemo, vjerujući da ćete ispuniti naša očekivanja i biti siguran oslonac našoj domovini Hrvatskoj i njezinim građanima u svim situacijama”, poručio je kadetima načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

General Šundov ujedno je pozvao kadete da časno obnašaju svoje dužnosti te njeguju i štite vrednote na kojima počiva Hrvatska vojska: “Njegujući vrednote utemeljene na iskustvima iz Domovinskog rata i međunarodnih aktivnosti, možete doprinijeti tome da naša vojska i ubuduće bude jednako cijenjena i priznata u svijetu kao i dosada.”

Foto: MORH / M. Čobanović

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen zahvalio je sveučilištima u Splitu i Zagrebu na pomoći u razvoju dosadašnjih studija te istaknuo da će se Hrvatsko vojno učilište u narednom razdoblju truditi da postane obrazovna ustanova koja će časnicima nuditi cjeloživotno obrazovanje.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović također se obratio kadetima, poručivši: “Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu učinit će sve što je u njihovoj moći kako biste vi dobili najbolja znanja i vještine te kako biste bili na ponos našoj Hrvatskoj.”

Zapovjednik kadetske satnije satnik Hrvoje Šimleša izrazio je zadovoljstvo što je prva generacija kadeta-studenata Vojnog pomorstva prisegu položila upravo u Splitu, u vojarni koja će im biti dom narednih pet godina.

U sklopu svečanosti, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” izložen je taktičko-tehnički zbor, a Počasno-zaštitna bojna izvela je pokaznu vježbu.

Studiji Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje preddiplomski su sveučilišni studiji koje su zajednički razvili OS RH i Sveučilište u Zagrebu. Oba studija kombiniraju akademske, vojno-obučne i vojno-stručne sadržaje s ciljem razvoja budućih časničkih kadrova u OS RH. Traju osam semestara, a njihovim završetkom stječu se akademska titula sveučilišnog prvostupnika vojnog inženjerstva, odnosno vojnog vođenja i upravljanja te čin poručnika.

Studij Vojnog pomorstva integrirani je preddiplomski i diplomski studij u trajanju od deset semestara. Nastao je u suradnji OS RH i Sveučilišta u Splitu, a provodi se od akademske godine 2018./2019. Kadeti mogu birati između dva smjera: vojne nautike i vojnog brodarstva. Po završetku studija stječe se titula magistra, inženjera vojnog pomorstva te se dodjeljuje prvi časnički čin.

Budući vojni piloti obrazuju se u sklopu modela civilno-vojnog školovanja u kojem kadeti istovremeno prolaze obuku za vojnog pilota i pohađaju petogodišnji studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, koji im temeljem ugovora o stipendiranju financira Ministarstvo obrane.

Prisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u SplituPrisegnuo 16. naraštaj kadeta HVU-a u Splitu