Foto: Arhiva HRZ i PZO

Protupožarne snage gase požar na jugu Hrvatske

Tri Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u  srijedu, 20. srpnja 2016. upućena su u gašenje požara na otočić Olipa na Elafitima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz gašenje požara zračne snage od 8. srpnja 2016. provode i redovita  protupožarna izviđanja sa Airtractorima na dvije rute: južnoj ruti od Zadra prema Dubrovniku uključujući zaleđe te sjevernoj ruti od Zadra do Istre.

Tako je za vrijeme današnjeg izviđanja na južnoj ruti pilot Airtractora AT-802 uočio požar na lokaciji Marasi južno od Knina u Šibensko-kninskoj županiji i sa nekoliko vodenih bombi ugasio požar.

Protupožarna izviđanja su se pokazala učinkovitim tijekom prošlogodišnje protupožarne sezone, kada je zahvaljujući izviđanjima iz zraka uočeno više požara koji su ugašeni u samom začetku ili sa minimalnim angažiranjem snaga.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 18 požarišta (6 u Dubrovačko-neretvanskoj, 5 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj te tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).