Foto: Arhiva MORH/ HRZ

Protupožarni avioni angažirani u Šibensko-kninskoj županiji

Četiri protupožarna aviona angažirana su na području Vrpolja a zatim dva preusmjerena na požarište kod Rasline dok jedan izviđa na ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar

Četiri protupožarna aviona, dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u četvrtak, 12. kolovoza 2021. na gašenju požara na području Vrpolja u Šibensko-kninskoj županiji.

Dva Airtractora AT-802 preusmjerena su s požarišta na području Vrpolja na požarište kod Rasline u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, jedan Airtractor AT-802 angažiran je na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 6. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 60 požara i to: 24 u Šibenskoj-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 13 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan
Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 47 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.
Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 2.981 let pri čemu je ostvareno 479:55:00 sati naleta, izbačeno je 13.494 tona vode, prevezeno 7,5 tona tereta, utrošeno je 3.019 litara pjenila i 284.524 litara goriva.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je osam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.