Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar' | Foto: MORH/ F. Klen

Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni “Pukovnik Milivoj Halar”

U Središtu za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u dugoselskoj vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” 30 vojnika provodi specijalističku obuku 46 vojnih pasa

U Središtu za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u dugoselskoj vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” 30 vojnika pripadnika Obučnog centra provodi specijalističku obuku za 46 vojnih pasa kako bi dobili licencu i bili u mogućnosti obavljati najzahtjevnije zadaće za sve specijalnosti uporabe službenih pasa za potrebe Pukovnije Vojne policije, Počasno-zaštitne bojne, Zapovjedništva specijalnih snaga te Ministarstva financija.

Zapovjednica voda za uzgoj, selekciju i preddresuru poručnica Katarina Rajz kazala je kako se uzgoj bazira na pasminama njemački i belgijski ovčar zato jer su to univerzalne pasmine i najbolje su za rad.

“Ovi psi treniraju se za zaštitu, napad ili detekciju droge, oružja i duhana. Najkraća obuka traje pet mjeseci, najdulja sedam”, rekla je poručnica Rajz.

Zapovjednik desetine i prvi dočasnik Voda za uzoj, selekciju i preddresuru Zdravko Biškup u tom kontekstu je kazao: “Čak ih socijaliziramo na plovila što znači da obuku radimo i na brodovima i helikopterima te upravo na taj način psi više nemaju strah od bilo kakvog okruženja”, ispričao je.
Svim psima radna sposobnost je do osam godina, a nakon toga odlaze u zasluženu mirovinu, ali i tada ostaju dio Hrvatske vojske.
“Od svakog psa se zahtijeva da u određenom trenutku odradi ono za što je bio obučavan i za što je u krajnjem slučaju položio i dobio licencu da može obavljati taj posao”, ističe zapovjednik voda za obuku vodiča i službenih pasa u Vojnoj policiji poručnik Luka Horjan.
“Najčešće završavaju sa svojim vodičima s kojima su 24 sata, ali ako vodič nije u mogućnosti udomiti takvog psa tražimo adekvatnu udomiteljsku obitelj”, rekla je voditeljica veterinarske ambulante u Obučnom centru vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” Hermina Tonković Hačić.

O važnosti pasa za Hrvatsku vojsku govori i činjenica kako niti jedan pas nije stradao za vrijeme obavljanja zadatka, a oni koji su uginuli nakon službe dobili su svoje pločice na groblju pasa u krugu vojarne.

Naime, Centar za uzgoj i školovanje vojnih radnih pasa u Požegi (pri MORH-u) i Nastavna satnija 66. bojne Vojne policije ustrojeni su 1. kolovoza 2000. u jednu postrojbu – Središte za obuku vodiča i službenih pasa u Dugom Selu.

Od svibnja 2003. godine Obučno središte vodiča i službenih pasa Vojne policije OSRH nosi ime po pokojnom satniku Krešimiru Ivoševiću.

Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'Provedba obuke 46 vojnih pasa u dugoselskoj vojarni 'Pukovnik Milivoj Halar'