Provedena međunarodna vježba “ADRIATIC STRIKE 22”

Na vježbi je sudjelovalo 650 sudionika iz zemalja članica NATO savez i partnerskih zemalja

Jedanaest pripadnika Hrvatske vojske iz sastava Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovalo je od 23. svibnja do 5. lipnja 2022. na međunarodnoj vojnoj vježbi “ADRIATIC STRIKE 22” u Republici Sloveniji.

Ovogodišnju vježbu, koja bilježi svoju desetu provedbu, organizirali su i vodili pripadnici Zapovjedništva 15. pukovnije zračnih snaga slovenske vojske.

Uvježbavali su se certificirani kontrolori bliske zračne potpore (JTAC), zapovjednici na razini divizija i planeri združenih vatri te pripadnici specijalnih postrojbi.

Na vježbi je ukupno sudjelovalo 650 sudionika iz zemalja članica NATO savez i partnerskih zemalja: Slovenija, Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Češka, Crna Gora, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Latvija, Litva, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Obuka kontrolora bliske zračne potpore odvijala se na više lokacija diljem Slovenije, a vježba je uključivala i kontinuiranu 72-satnu obuku za postrojbu veličine voda specijalnih snaga uz potporu zrakoplova.

“ADRIATIC STRIKE 22” međunarodna je vojna vježba koja se planira s ciljem poboljšanja vojne suradnje NATO članica i partnerskih zemalja kroz zajedničko uvježbavanje zračne i kopnene komponente u taktikama, tehnikama i procedurama bliske zračne potpore.

Provedena međunarodna vježba ‘ADRIATIC STRIKE 22’ | Foto: HKoV