Prvi samostalni let 29. naraštaja učenika-letača na helikopteru Bell | Foto: HRZ

Prvi samostalni let 29. naraštaja učenika-letača na helikopteru Bell

Učenici-letači 29. naraštaja HRZ-a uspješno su odradili prve samostalne letove na helikopteru Bell-206B Jet Ranger III čime su završili prvi stupanj izobrazbe, kvalifikaciju za letenje na helikopteru

Učenici-letači 29. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nadzorom nastavnika letenja 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uspješno su izvršili prve samostalne letove na helikopteru Bell-206B Jet Ranger III čime je završen prvi stupanj izobrazbe, odnosno kvalifikacija za letenje na helikopteru.

Tijek letenja budućih hrvatskih vojnih pilota pratili su nastavnici letenja koji su im čestitali na uspješno savladanom prvom od pet stupnjeva izobrazbe, poručivši da je uspješno izvođenje samostalnih letova rezultat njihove visoke motivacije, napornog rada te brzog usvajanja znanja i vještina.

“Cilj ovog stupnja obuke bio je podučiti učenike-letače sigurnom upravljanju helikopterom te pravilnim reakcijama u svim situacijama. Ovo je drugi naraštaj učenika-letača koji provode obuku po novom program, razvijenom prema suvremenim standardima pilotske obuke na helikopteru, koji predstavlja veliki iskorak u sigurnosnom aspektu letačke izobrazbe”, izjavio je zapovjednik 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a pukovnik Hrvoje Andrija Puškarić.

Prije samih letova učenici-letači su položili ispitne letove pod stručnim nadzorom ovlaštenih ispitivača, što je ujedno bila i posljednja provjera njihove spremnosti za samostalnu provedbu misije.

Jedan od učenika zahvalio je nastavnicima letenja i istaknuo kako mu se konačno ostvario dječački san jer je oduvijek htio postati pilot helikoptera.

Voditelj obuke 29. naraštaja budućih hrvatskih vojnih pilota na helikopterima satnik Matija Huđek izrazio je zadovoljstvo visokim rezultatima kojima su učenici-letači potvrdili spremnost za nastavak letačke izobrazbe. Ujedno se zahvalio i nastavnicima letenja na iznimnom zalaganju i prenošenju znanja, vještina i stečenih iskustava na učenike te zrakoplovnim tehničarima koji su svojom profesionalnošću pridonijeli realizaciji plana u predviđenom vremenskom roku.

Prvi samostalni let 29. naraštaja učenika-letača na helikopteru Bell | Foto: HRZ