Prvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9M | Foto: HRZ

Prvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9M

Kadeti su uspješno položili kontrolne letove, što je ujedno i bila zadnja provjera njihove spremnosti za samostalnu izvedbu letova

Kadeti 26. naraštaja hrvatskih vojnih pilota uspješno su u srijedu, 11. studenoga 2020. godine u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku izveli prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M.

Tijekom leta svaki njihov pokret u zraku pratili su nastavnici letenja koji su im čestitali na uspjehu poručivši: “Budući piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva će prvi let, nabijen adrenalinom i emocijama, zasigurno pamtiti, a on je rezultat napornog truda, rada, zalaganja i znanja”.

Prije prvog samostalnog leta kadeti su uspješno položili kontrolne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja, što je ujedno i bila zadnja provjera njihove spremnosti za samostalnu izvedbu letova.

Voditelj obuke ovog naraštaja vojnih pilota satnik Ivica Majetić izrazio je zadovoljstvo uspješno izvedenim samostalnim letovima čime su kadeti potvrdili spremnost za nastavak školovanja. Pohvalio je nastavnike letenja i zrakoplovne tehničare, a posebno kadete na velikom trudu i zalaganju tijekom obuke. Napomenuo je i da je, iako se obuka provodila u specifičnim uvjetima uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-19 sve proteklo prema planu.

Kadeti nisu skrivali zadovoljstvo samostalnim letom, a već sutra nastavljaju s obukom.

Prvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9MPrvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9MPrvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9MPrvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9MPrvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9M