Prvi tečaj planiranja specijalnih zračnih operacija u Zemuniku | Foto: HRZ / M. Karačić

Prvi tečaj planiranja specijalnih zračnih operacija u Zemuniku

Započeo je prvi tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC)

Prvi tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija započeo je s radom u četvrtak, 20. veljače 2020. u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme Training Centre– MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Polaznici tečaja su helikopterske letačke posade i timovi iz zemalja članica MSAP-a: Republike Hrvatske, Republike Bugarske, Mađarske i Republike Slovenije, a predavači su licencirani instruktori MSAP TC-a.

Riječ je o teorijskoj nastavi, a u planu je održavanje još jednog tečaja u ovoj godini nakon čega kreće i letačka obuka.
Sudionike tečaja pozdravio je zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”, brigadir Goran Huljev, dok je direktor MSAP TC-a pukovnik Tomislav Pušnik iznio ključne sadržaje tečaja.

Prvi tečaj planiranja specijalnih zračnih operacija u Zemuniku | Foto: HRZ / M. Karačić

“S današnjim danom i početkom rada prvog tečaja, MSAP TC u fokus rada stavlja obučne procese. Ovo je godina teorijske pripreme, a težište u obuci je planiranje specijalnih zračnih operacija zajedno sa zrakoplovnom komponentom specijalnih snaga. Imamo vrhunske instruktore, standardiziranu obuku i sve preduvjete za obuku najelitnijih pripadnika za provedbu specijalnih zračnih operacija”, iznio je pukovnik Pušnik.

Mentorsku ulogu u provedbi tečaja imat će i NATO Zapovjedništvo specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ) kao i američko zapovjedništvo za specijalne operacije – Europa (US Special Operations Command, Europe – US SOCEUR).

Prvi koraci u uspostavi MSAP TC započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a preuzela dva Cilja sposobnosti u okviri kojih se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije. Uz Hrvatsku, iste ciljeve sposobnosti preuzele su i Bugarska, Mađarska i Slovenija nakon čega su ministri obrana navedenih zemalja u sjedištu NATO-a u Bruxellesu 2019. potpisali Memorandum o uspostavi MSAP-a i MSAP TC koji je svečano otvoren u prosincu 2019. u Zemuniku.

Cilj MSAP-a je obučiti posade i timove višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

Prvi tečaj planiranja specijalnih zračnih operacija u Zemuniku | Foto: HRZ / M. Karačić