Radni posjet Odbora za obranu Hrvatskog sabora MORH-u | Foto: MORH / T. Brandt

Radni posjet Odbora za obranu Hrvatskog sabora MORH-u

Članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom boravili su u radnom posjetu Ministarstvu obrane

Članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom boravili su u srijedu, 13. studenog 2019. godine u radnom posjetu Ministarstvu obrane, gdje su se sastali s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom sa suradnicima.

Tom prigodom, članovi saborskog Odbora za obranu informirani su o statusu izrade novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje 2020.-2032. i aktualnostima vezano za razvoj Hrvatske vojske.

Radni posjet Odbora za obranu Hrvatskog sabora MORH-u | Foto: MORH / T. Brandt

Donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti i Strateškog pregleda obrane prvi je korak u donošenju novog DPR-a

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Šundov zahvalili su predsjedniku i potpredsjedniku te članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora na suradnji i kontinuiranoj potpori koji pružaju, izrazivši nadu kako će sugestije i prijedlozi Odbora doprinijeti što kvalitetnijem sadržaju Dugoročnog plana razvoja na korist Hrvatske vojske i Republike Hrvatske.

Predstavljajući radni nacrt novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, na kojem se intenzivno radi godinu dana, ministar je istaknuo kako je ključan korak u sustavnom pristupu donošenja novog DPR-a, temeljnog dokumenta obrambenog planiranja kojim se utvrđuje dugoročna projekcija razvoja ključnih obrambenih (vojnih) sposobnosti i resursa za njihovu realizaciju, bilo donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti i Strateškog pregleda obrane.

Govoreći o novim smjernicama za donošenje novog DPR-a kojima su se vodili Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska, ministar Krstičević poručio je kako je važno da DPR bude provediv, realan, prilagodljiv promjenama u sigurnosnom okruženju i u funkciji razvoja sposobnosti.

Što se tiče samog sadržaja DPR-a, ministar Krstičević je istaknuo kako se on odnosi na strateški kontekst u kojima nastaje ovaj Dugoročni plan razvoja, na viziju i misiju Hrvatske vojske na razvoj sposobnosti kao stalan proces dostizanja potrebne razine spremnosti za izvršenje misija i zadaća neophodnih za odgovor na široki spektar mogućih sigurnosnih prijetnji i izazova, organizaciju i teritorijalni raspored, te izobrazbu, obuku i vježbe, zatim na brigu o čovjeku koji ostaje trajno prisutan u središtu svih promišljanja budućeg razvoja sustava obrane RH, zatim na opremanje, modernizaciju i izgradnju infrastrukture, te financijske resurse i upravljanje promjenama.

“Pred nama je puno posla, ali vjerujem kako zajedničkim radom Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te uz potporu Odbora za obranu u tome možemo uspjeti”, zaključio je ministar Krstičević.

Radni posjet Odbora za obranu Hrvatskog sabora MORH-u | Foto: MORH / T. Brandt

Članovi Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Dragovanom izrazili su zadovoljstvo što su prvi put od početka, prije pokretanja procedure donošenja DPR-a, upoznati s izradom i sadržajem novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga. Također, predsjednik Odbora Igor Dragovan pohvalio je suradnju Ministarstva obrane i Odbora za obranu Hrvatskog sabora istaknuvši kako Ministarstvo obrane ima odličan pristup i komunikaciju s Odborom za obranu.

[ngg src=”galleries” ids=”3785″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]