Ravnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijative | Foto: Bojana Ćupić

Ravnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijative

Na sastanku je potvrđena predanost daljnjoj suradnji u okviru Američko-jadranske povelje

Sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (U.S.-Adriatic Charter, A-5) pod predsjedanjem Crne Gore održan je 28. i 29. studenog 2022. u Budvi, Crna Gora.

U ime ministra obrane RH na sastanku je sudjelovala ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, koja je tom prilikom izrazila snažnu potporu nastavku suradnje u okviru A-5 u suočavanju sa sigurnosnim izazovima koji najviše opterećuju regiju, poput kibernetičkih i hibridnih prijetnji.

Uz domaćina sastanka, ovlaštenog za obavljanje poslova rukovoditelja Ministarstva obrane Crne Gore Filipa Adžića, na sastanku su sudjelovali ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, ministar obrane Kosova Armend Mehaj, pomoćnica ministra obrane SAD-a za pitanja međunarodne sigurnosti Celeste Wallander te visoki predstavnici ministarstava obrane Albanije, Srbije i Slovenije.

Sudionici su razmijenili mišljenja o suvremenim sigurnosnim izazovima na globalnoj i regionalnoj razini, s posebnim osvrtom na rat u Ukrajini i njegove implikacije na sigurnost područja zapadnog Balkana te izrazili snažnu podršku naporima međunarodne zajednice u potpori obrane teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država potvrdila je predanost SAD-a nastavku suradnje u okviru A-5, što su predstavnici država članica i promatrača ocijenili iznimno važnim za izgradnju dugoročne stabilnosti područja zapadnog Balkana.

Na sastanku je usvojen i dokument „Koncept revitalizacije Američko-jadranske povelje“ čiji je cilj konsolidirati buduće napore inicijative, uzimajući u obzir aktualno sigurnosno okruženje i izvorne ciljeve Povelje – pružanje praktične potpore progresiji procesa euroatlantskih integracija.

Na sastanku je potpisana i Zajednička izjava ministara obrane.
Na marginama ministarskog sastanka, ravnateljica Bujan Šujster održala je bilateralni sastanak s pomoćnicom ministra obrane SAD-a za pitanja međunarodne sigurnosti Celeste Wallander.

Nakon Crne Gore, predsjedanje Američko-jadranskom poveljom u 2023. godini preuzima Sjeverna Makedonija.

Ravnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijativeRavnateljica Bujan Šujster na sastanku ministara obrane A-5 inicijative