Republika Hrvatska pruža pomoć Turskoj u gašenju požara | Foto: MORH/ J. Kopi

Republika Hrvatska pruža pomoć Turskoj u gašenju požara

Banožić donio Naredbu o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj, avion Canadair poletio prema Turskoj

Slijedom razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o pružanju pomoći Turskoj zbog katastrofalnih požara, ministar obrane Mario Banožić donio je u nedjelju, 1. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj.

Za pružanje pomoći u gašenju požara u Turskoj odobrava se korištenje jednog aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade koje čine šest pripadnika Oružanih snaga RH i četiri zrakoplovna tehničara. Avion Canadair CL-415 upravo je poletio prema Turskoj.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane.

“Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske, a temeljem Odluke Vlade o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini se ubrzava postupanje u situacijama koje zahtijevaju promptno djelovanje te je Hrvatska vojska u kratkom vremenu spremna za angažman za pružanje pomoći u gašenju požara u inozemstvu”, rekao je ministar Banožić te poručio kako je o svojoj Naredbi izvijestio ministra vanjskih i europskih poslova, Predsjednika Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske.

Ministar je također pojasnio kako ova Odluka definira način odobravanja korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva te određivanja mandata i moguća nacionalna ograničenja i izuzeća u uporabi snaga.

Aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u akciji gašenja požara | Foto: MORH/ J. Kopi