Rotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj |Foto: U.S. Army/ Sgt. A. Soliday

Rotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj

Zapovjednik 12. HRVCON-a bojnik Ivo Koščević predao je državnu zastavu zapovjedniku 13. HRVCON-a bojniku Ivici Bešliću čime je započela 13. rotacija hrvatske sastavnice Borbene grupe Poljska

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj u ponedjeljak 29. siječnja 2024. godine održana je svečana primopredaja dužnosti između 12. i 13. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sastavu Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland – BGP) koji djeluju u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.

Zapovjednik 12. HRVCON-a bojnik Ivo Koščević predao je državnu zastavu zapovjedniku 13. HRVCON-a bojniku Ivici Bešliću, čime je službeno započela 13. rotacija hrvatske sastavnice Borbene grupe Poljska.

Aktualni hrvatski kontingent kojim zapovijeda bojnik Ivica Bešlić broji 69 pripadnika od kojih glavninu čine pripadnici Hrvatske kopnene vojske, odnosno Topničko-raketne pukovnije HKoV-a te pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor i Obavještajne pukovnije.

Ceremonija primopredaje dužnosti između 12. i 13. hrvatskog kontingenta započela je intoniranjem državne himne Republike Hrvatske i minutom šutnje kojom je odana počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a nakon predaje državne zastave između zapovjednika kontingenata održani su prigodna obraćanja.

Zapovjednik Borbene grupe Poljska pukovnik Timothy W. Decker pohvalio je rad i suradnju 12. hrvatskog kontingenta i ostalih saveznika unutar Borbene grupe. Naglasio je kako je interoperabilnost hrvatskih snaga cijelo vrijeme bila na visokoj razini te se nada kako će 13. hrvatski kontingent nastaviti ovako uspješnu suradnju.

Ovom prigodom, pripadnici 12. hrvatskog kontingenta od zapovjednika Borbene grupe Poljska pukovnika Timothya W. Deckera primili su nagradu za osvojeno prvo mjesto u vojno – sportskim igrama Iron Panther Challenge koje su bile održane u organizaciji američkog kontingenta u studenom 2023. godine.

Zapovjednik 12. HRVCON-a u odlasku bojnik Ivo Koščević zahvalio je pukovniku Timothy W. Deckeru i pohvalio dobru suradnju pripadnika hrvatskog kontingenta s ostalim pripadnicima Borbene grupe te je istaknuo kako je ponosan na sve pripadnike 12. HRVCON-a koji su pokazali visoku motiviranost i uspješnost u izvršenju zadaća.

Zapovjednik novog, 13. HRVCON-a bojnik Ivica Bešlić zahvalio je 12. kontigentu na uspješnom radu te nastavku dosadašnje uspješne suradnje hrvatskog kontingenata s ostalim pripadnicima unutar Borbene grupe te kako očekuje i u budućnosti visoku razinu izvršenja zadaća na razini prethodnog kontingenta.

Zamjenik zapovjednika 15. mehanizirane brigade (CDR 15th MECH BDE PAF) u čijem je sastavu borbena grupa Poljska pukovnik Adam Koniuk naglasio je izniman značaj hrvatskih pripadnika za Borbenu grupu i brigadu u cijelosti, kao i svoju uvjerenost u uspješno, profesionalno i kvalitetno izvršavanje svih zadaća koje se od pripadnika Oružanih snaga očekuju u Poljskoj.

Svečanosti su nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislav Vidošević i vojni izaslanik u Republici Poljskoj kapetan bojnog broda Joško Šantić koji su zahvalili svim pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta na uspješno odrađenim zadaćama te su 13. kontingentu poželjeli uspjeh u obavljanju zadaća.

Rotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u PoljskojRotacija hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj