Sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje | Foto: MORH/ F. Klen

Sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje

Svaku priliku za jačanje regionalnog dijaloga, sigurnosne suradnje i ubrzavanje procesa moramo i želimo iskoristiti, poručuje Banožić

U godini hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom (U. S. – Adriatic Charter, A-5) u Splitu je u srijedu 10. studenog 2021. održan sastanak ministara obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Domaćin sastanka bio je ministar obrane Mario Banožić, a sastanku su nazočili ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici država promatrača: Republike Kosovo, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Ministar Banožić pozdravio je predanost država Američko-jadranske povelje nastavku suradnje u okviru ove partnerske sigurnosno-obrambene inicijative. Naglasio je kako rastući hibridni utjecaji u našoj regiji te zahtjevi kibernetičke sigurnosti traže veću suradnju svih država A-5 kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak na putu euroatlantskih integracija.

“Kao država predsjedateljica Američko-jadranske povelje, odlučili smo odgovoriti porastom naših ambicija kada je u pitanju sigurnosna i obrambena suradnja. Ostvareni rezultati govore da smo u tome bili uspješni. Ostvarili smo napredak u razvoju interoperabilnosti naših oružanih snaga, a kalendar zajedničkih obučnih aktivnosti i vježbi bit će i dalje nit vodilja naše suradnje, posebno kada je u pitanju obuka naših snaga za kibernetičku sigurnost”, poručio je ministar Banožić.

Također, ministar obrane pozdravio je sudjelovanje visokih predstavnika država promatrača Američko-jadranske povelje – Kosova, Slovenije i Srbije koji su sudjelovali u radu prve radne sjednice na kojoj se raspravljalo o sigurnosnim ugrozama na području jugoistočne Europe koje su se intenzivirale s pojavom pandemije COVID-19.

U kontekstu sigurnosnih izazova na području jugoistočne Europe, ministar Banožić naglasio je kako upravo suradnja u okviru Američko-jadranske povelje može biti integralni dio odgovora na sve izazove, kao i dio regionalnog postpandemijskog oporavka.

U okviru druge radne sjednice, razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i sigurnosnim implikacijama koje ona može imati za Europu, kao i mogućem budućem zajedničkom sudjelovanju u misijama i operacijama NATO-a.

Na kraju, ministar Banožić je poručio: “Naše partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, ključno je u revitalizaciji euroatlantskih procesa. Suočeni sa sigurnosnim izazovima današnjice, svaka prilika za jačanje regionalnog dijaloga, sigurnosne suradnje i ubrzavanje procesa proširenja prilika je koju moramo i želimo iskoristiti”.

Na kraju sastanka, članice A-5 potpisale su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Podsjetimo, Američko-jadranska povelja inicijativa je utemeljena 2003. godine. Predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Sastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske poveljeSastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje