Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza | Foto: NATO

Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza

Ministar Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a 21. i 22. listopada 2021. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji je održan 21. i 22. listopada 2021. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sastanak je održan uživo po prvi puta od veljače 2020., otkad su sastanci u ovom formatu zbog pandemije COVID-19 bili održavani putem videotelekonferencija.

Drugog dana sastanka NATO ministara obrane pod predsjedanjem Glavnog tajnika Jensa Stoltenberga ministrima obrane Saveza na posebnoj sjednici posvećenoj suradnji između NATO-a i Europske unije pridružili su se i partneri iz Finske i Švedske. Težište sjednice stavljeno je na razmjenu mišljenja o područjima suradnje posebice u vrijeme kada i EU i NATO prolaze kroz strateške refleksijske procese.

Ministri obrane složni su u procjeni kako je EU jedinstveni partner Saveza s kojim dijeli iste vrijednosti. Rad na strateškim dokumentima poput Strateškog kompasa EU i Strateškog koncepta NATO-a stoga predstavlja prigodu za dijalog te harmonizaciju odrednica dokumenata, kao i snaženje transatlantske veze kao temelja sigurnosti.

“Hrvatska podržava i pozdravlja donošenje nove NATO-EU deklaracije, posebice iz razloga što i NATO i EU rade na dva refleksijska procesa Strateškom kompasu i Strateškom konceptu. Iako su NATO “Koncept” i EU “Kompas” različiti u svome pristupu, imamo zajedničke izazove i prijetnje s kojima se suočavamo.

Vrijednosti koje dijelimo, demokracija i međunarodni poredak temeljen na zakonima i propisima trebaju biti osnova strateškog promišljanja obiju institucija”, poručio je ministar Banožić.

NATO i EU ulažu zajedničke napore u nekoliko područja od kojih se izdvajaju pomorska sigurnost, vojna pokretljivost, suprotstavljanje hibridnom djelovanju trećih strana.

Ministar Banožić dodatno je naglasio važnost otpornosti društava kao preduvjeta uspjeha u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama. Stoga je i kao jedno od aktualnih područja zajedničkog sigurnosnog interesa NATO-a i EU istaknuo važnost praćenja razvoja situacije na Zapadnom Balkanu s obzirom na jačanje destabilizirajućih čimbenika.