Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) | Foto: MORH/ J. Kopi

Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC)

Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje i država jugoistočne Europe posljednja je aktivnost na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om

U srijedu 15. prosinca 2021. održan je zajednički sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) i država jugoistočne Europe, kao posljednja aktivnost na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om.

Domaćin sastanka bio je ministar obrane Mario Banožić, a sastanku su nazočili ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica CEDC inicijative – ministrica obrane Republike Austrije Klaudia Tanner, zamjenik ministra obrane Češke Republike Jan Havránek, državni tajnik Ministarstva obrane Mađarske István Szabó, ministar obrane Slovačke Republike Jaroslav Naď, ministar obrane Republike Slovenije Matej Tonin te ministri obrane država jugoistočne Europe – ministar obrane Republike Albanije Niko Peleshi, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić, ministrica obrane Crne Gore Olivera Injac, ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj, ministrica obrane Republike Sjeverne Makedonije Radmila Shekerinska Jankovska i ministar obrane Republike Srbije Nebojša Stefanović.

Ministar Banožić podržao je nastavak suradnje i dijaloga država srednje i jugoistočne Europe te naglasio kako rastući hibridni utjecaji, uključujući sve češću pojavu lažnih vijesti i dezinformacija, traže veću međusobnu suradnju kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak na putu euroatlantskih integracija.

Na planu sigurnosne i obrambene suradnje koji je realiziran u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om, ministar je pozdravio rezultate dviju ekspertnih radionica na temu “Suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja”. Radionice su omogućile uspostavu šireg regionalnog dijaloga na području borbe protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti kao i rezultate ekspertne radionice na temu vojne pokretljivosti. Zaključci su dali dodatni impuls prevladavanju infrastrukturnih, pravnih i regulatornih prepreka koje otežavaju vojnu pokretljivost između država članica CEDC-a.

Ministar Banožić pozdravio je i nastavak regionalne suradnje na području upravljanja krizama u cilju jačanja regionalne otpornosti. Tome će pridonijeti i zaključci zajedničke CEDC table-top obučne aktivnosti “COOPSEC 21” koja je održana pod domaćinstvom Republike Hrvatske na temu pandemije i prirodnih katastrofa.

U okviru prve radne sjednice, ministri obrane su razmijenili mišljenja o jačanju partnerstva s državama jugoistočne Europe. Cilj je ubrzavanje euroatlantskih procesa, uzimajući u obzir mogućnosti koje pružaju nove inicijative i alati EU koji su usmjereni na jačanje suradnje s državama jugoistočne Europe.
U osvrtu na sigurnosne ugroze s kojima se suočava područje jugoistoka Europe, ministar Banožić je izrazio punu podršku daljnjem razvoju partnerstva između država CEDC-a i država zapadnog Balkana na područjima od zajedničkog sigurnosnog interesa, posebice kada su u pitanju hibridne prijetnje. “Članstvo država jugoistočne Europe u Europskoj uniji je naš zajednički strateški interes koji nema i ne smije imati alternativu. Kako bismo taj put ubrzali, pozivam vas na nastavak reformskih procesa, u čemu smo vam spremni pružiti svaki vid potpore. Važno je da Europska unija bude kredibilan partner procesa proširenja koji će vrednovati individualne napore i postignuća”, rekao je ministar Banožić.

U okviru druge radne sjednice, razgovaralo se o finalizaciji Strateškog kompasa, dokumenta čiji je cilj pružiti jasne strateške političke smjernice o poziciji EU-a na području sigurnosti i obrane te ojačati ulogu EU kao globalnog pružatelja sigurnosti.

Ministri obrane usvojili su Zajedničku deklaraciju kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Podsjetimo, Srednjoeuropska obrambena suradnja je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa, nastala 2010. godine udruživanjem država srednje Europe (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka), dok Poljska u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača.

Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC)Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC)Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC)